Societat 06/06/2019

El mosquit tigre, les paneroles i la vespa asiàtica, les principals amenaces de plagues d'aquest estiu

Les empreses de control recomanen prendre mesures preventives i confiar en els professionals

Acn
3 min
Un exemplar de vespa asiàtica localitzat aquesta passada tardor a la Garrotxa / ACN

BarcelonaEl president de l'Associació d'Empreses de Control de Plagues de Catalunya (ADEPAP), Quim Sendra, ha alertat que el mosquit tigre, les paneroles i la vespa asiàtica són les principals amenaces de plagues d'aquest estiu a Catalunya. Sendra ha explicat que una primavera més càlida i menys plujosa del que és habitual i una previsió d'estiu calorós poden fer que en les pròximes setmanes s'identifiquin noves plagues. Les paneroles, la vespa asiàtica, les xinxes als llits i el mosquit tigre poden afectar arreu, mentre que els rosegadors poden tenir incidència a Barcelona, les termites subterrànies a Lleida, les formigues a Girona i Lleida i la mosca negra a Tarragona. Les empreses de control recomanen prendre mesures preventives i confiar en els professionals.

Sendra ha alertat principalment de la vespa asiàtica, un insecte del qual es preveu que augmentin els nius. El 2018 s'ha expandit ràpidament per les comarques tarragonines i ha ocupat hàbitats mediterranis que s'allunyen dels requisits de l'espècie, on s'ha adaptat ràpidament. Aquesta espècie es va introduir a finals del 2004 a França a través d'un contenidor procedent de la Xina i després es va estendre per França a una velocitat d'uns cent quilòmetres a l'any. Les seves picades causen un dolor intens i una coïssor semblant a la d'una cremada, i aquesta espècie és especialment perjudicial per a les abelles de la mel, fins a l'eliminació de colònies senceres. Si bé davant qualsevol plaga Sendra reclama mesures preventives i confiar en empreses professionals, en el cas de la vespa asiàtica ha considerat que fer-ho és especialment important.

Una altra de les possibles plagues d'aquest estiu és la de les paneroles. Les mesures preventives en aquest cas són, principalment, la neteja i el manteniment de tot el sistema de canonades i d'arquetes del clavegueram, cosa que és responsabilitat de l'administració pública. En l'àmbit domèstic, es recomana eliminar o mantenir tancats qualsevol font d'aigua o aliment a l'abast de les paneroles. També s'aconsella propiciar una bona ventilació, netejar els llocs on facin niu i corregir les deficiències estructurals i esquerdes dels habitatges. L'ADEPAP desaconsella l'ús d'insecticides domèstics, perquè considera que pot contribuir a desplaçar la plaga a altres indrets.

Els mosquits són una altra de les plagues que s'esperen aquest estiu. En aquest sentit, l'associació demana impulsar campanyes per evitar la proliferació de llocs artificials propicis per la posta d'ous i el desenvolupament de la fase larvària aquàtica. En aquest sentit, es recomana instal·lar mosquiteres als habitatges, vestir peces de màniga llarga i pantalons llargs i utilitzar repel·lents d'insectes sense abusar-ne. Sendra alerta que aquests insectes poden transmetre malalties vectorials com el dengue, el Zika i el chikungunya. Destaca especialment l'amenaça del mosquit tigre i la mosca negra, que afecta principalment l'àrea d'influència de rius i aigües en curs.

Les empreses de control de plagues posen en dubte l'ús de la nicarbazina per lluitar contra la plaga de coloms perquè consideren que no hi ha informació científica consolidada sobre els seus efectes en humans, en altres espècies animals i en el medi ambient, i també per la incertesa legal d'utilitzar un fàrmac veterinari per a un ús biocida, ha explicat Sendra. Pel que fa als coloms, recomanen no alimentar-los i mantenir en bones condicions la conservació d'edificis per evitar la nidificació.

L'ADEPAP és una associació que agrupa el 80% de les empreses de control de plagues de Catalunya, que són un centenar, i treballa per professionalitzar, formar i fer conèixer el sector a la societat. Es va fundar el 1977.

stats