Obituari
Societat 01/12/2023

Mor el músic i pianista Joan Moll a 87 anys

Va destacar per ser un dels més prestigiosos de les Balears

3 min
El pianista Joan Moll Marquès

PalmaNascut a Palma l'any 1936, Joan Moll Marquès va destacar per ser un dels músics i pianistes més prestigiosos de les Balears. Fill del lingüista i escriptor Francesc de Borja Moll i germà d'Aina Moll, va iniciar els estudis musicals a Palma. Posteriorment, continuà la formació a Barcelona i, posteriorment, a Alemanya, on residí durant nou anys i amplià i perfeccionà els seus coneixements. Distingit amb diversos premis nacionals i internacionals, ha ofert recitals a quasi tots els països d’Europa i també a Mèxic i als Estats Units d’Amèrica. Com a solista, ha actuat amb nombroses orquestres, especialment a Alemanya, i a l’estat espanyol ha treballat sota la batuta de F.P. Decker, E. Toldrà, C. Stepp, E. Jordà, E. García Asensio i O. Alonso, entre d’altres.

La docència ha tingut un pes molt important durant la seva trajectòria, ja que ha impartit classes magistrals en diverses universitats nord-americanes, centenars de concerts per a escolars i cursos d’aproximació a la música per a adults. Així mateix ha fet una important labor d’investigació, recuperació i divulgació de la música pianística creada per compositors mallorquins, tasca que s’ha reflectit en 18 hores d’enregistraments per a Ràdio Nacional d’Espanya, nombrosos discos i el segon premi a la investigació i difusió del patrimoni musical espanyol atorgat pel Ministeri espanyol de Cultura.

El fundador i fins fa poc director del Cor de la Universitat de les Illes Balears, Joan Company, ha lamentat profundament la mort de Moll, i considera que ha perdut un amic i un dels millors pianistes i músics de les Illes. Deixeble d'un dels millors pianistes del segle XX, Claudio Arrau, Company ha valorat la "gran tasca" de Joan Moll com un dels grans investigadors, divulgadors i recopiladors de la literatura pianística dels darrers anys, sobretot de Mallorca.

A més, Joan Company ha recordat que Moll fou el pianista intèrpret en el primer concert de l'antiga Orquestra de Ciutat de Palma que es va fer a l'Auditòrium. A més, ha explicat que precisament la seva amistat va néixer quan Company creava el cor que ha dirigit durant 46 anys, pel suport que Moll li va donar en tot moment. Cal destacar que Joan Moll va donar la seva biblioteca a la partituroteca que recentment ha posat en marxa la UIB i que inclou una enorme recopilació de compositors de les Illes Balears i d'àmbit internacional. Amb tot, Company ha assenyalat que Joan Moll era cantaire d'honor del Cor Universitari.

"Ha estat una persona compromesa amb el país, com ho ha estat tota la seva família, que va exercir a través de la música", assenyala el musicòleg Amadeu Corbera, qui també coincideix que Joan Moll és un dels grans referents de la música clàssica i, concretament, de la pianística. Corbera n'assenyala l'excepcionalitat en una època en què a Mallorca encara no s'havia despertat un gran interès per la cultura musical i on el franquisme encara era massa present. Així mateix, ha destacat el seu gran interès per estudiar i recuperar compositors mallorquins com Baltasar Samper, Jaume Mas Porcel, Joan Maria Thomàs o Miquel Capllonch, entre d'altres.

Finalment, el president de l'Obra Cultural Balear, Joan Miralles, ha volgut destacar Moll com "una peça clau de la cultura musical contemporània de Mallorca", qui va desatacar com a mestre i intèrpret de piano i va promoure la cultura musical de les Illes. Així mateix, ha destacat la seva contribució per recuperar la música i documentació del compositor Baltasar Samper, qui va morir a l'exili a Mèxic.

stats