Obituari
Societat 10/02/2023

Mor Maria Tur Juan, impulsora del ball i del cant pagès a Formentera

Va guanyar el premi Ramon Llull l'any 2008

ARA Balears
1 min
ARA Balears

PalmaLa presidenta del Govern, Francina Armengol, juntament amb la resta de membres de l'Executiu, ha expressat el seu condol per la mort de Maria Tur Juan, premi Ramon Llull de les Balears l'any 2008. Nascuda a Formentera el 1935 i coneguda com a Marieta de Can Vicent Xeroni, va ser mestra i impulsora del ball i del cant pagès a Formentera i una gran difusora del folklore i de les tradicions de l'illa.

Segons ha informat en una nota de premsa el Govern, Tur era amant de les cantades pageses de la seva terra natal i ben aviat es va fer cantant i ballarina, en el grup de dansa Sa Colla de Formentera, a més d'ensenyar a ballar i a cantar a la seva filla petita.

A partir dels anys 80, des de la seva feina al col·legi públic Mestre Lluís Andreu de Formentera, va divulgar danses i costums pagesos a generacions senceres d'alumnes, i va inculcar-los la passió pels costums illencs tradicionals, la cultura, els balls i les danses.

Maria Tur també ha contribuït a estendre el folklore de Formentera a altres terres i a gent diversa. També va participar en el Festival Mundial de Danses Folklòriques i va dur aquesta modalitat tradicional formenterenca fora de l'illa, a Mallorca i a altres llocs com ara Valladolid, Conca i Girona.

stats