OBITUARI

Mor Luc Montagnier, un dels descobridors del VIH, que havia perdut prestigi pels seus polèmics posicionaments

Rebutjava la vacunació obligatòria dels infants i recomanava menjar papaia contra el Parkinson

ARA
2 min
El viròleg Luc Montagnier, un dels descobridors del VIH, en una imatge de 1992

BarcelonaVa ser un dels viròlegs que va aconseguir aïllar per primera vegada el virus del VIH i l'any 2008 va guanyar el premi Nobel de medicina. Però la figura de Luc Montagnier –que va morir dimarts als 89 anys a l'Hospital Neuilly-sur-Seine, segons ha avançat Libération– havia perdut prestigi l'última dècada, fruit dels seus polèmics posicionaments. El viròleg es va posar en contra bona part de la comunitat científica quan va mostrar-se en contra de la vacunació obligatòria dels infants i havia recomanat menjar papaia per lluitar contra el Parkinson. Darrerament, també havia rebutjat l'eficàcia de la vacuna contra el coronavirus, que tantes vides ha aconseguit salvar.

Nascut a Chabris el 18 d'agost del 1932, Montagnier va ser nomenat cap d'investigació del Centre Nacional d'Investigacions Científiques (CNRS) el 1967 i, cinc anys més tard, de la unitat oncològica viral de l'Institut Pasteur de París. Entre el 1980 i el 1984, el viròleg i el seu equip del Pasteur van aïllar diversos retrovirus humans de pacients amb infeccions sexuals, mares que havien transmès aquests virus als fills i persones que s'havien infectat en transfusions de sang.

L'any 1983 van aconseguir aïllar un virus al qual inicialment van anomenar VAL (virus associat a la limfoadenopatia) i que després es va acabar identificant com el virus causant de la sida, i es va denominar VIH (virus d'immunodeficiència humana). Montagnier va presentar, a més, una prova de sang capaç de detectar els anticossos del virus i, en col·laboració amb els doctors Jean-Claude Chermann i Francoise Barré-Sinoussi, va publicar, també, una obra en la qual descrivien el VIH.

Polèmica per l'autoria del descobriment

Malgrat tot, l'any 1984 el nord-americà Robert Gallo va reclamar per al seu equip l'autoria del descobriment del VIH, cosa que va derivar en una controvèrsia que es va allargar durant anys i que es va acabar tancant, finalment, amb el reconeixement de tots dos científics com a codescobridors del virus.

L'any 2008 Montagnier va guanyar el premi Nobel de medicina. Segons l'Institut Pasteur, el viròleg també havia participat en la creació de diverses companyies de biotecnologia a França i als Estats Units i ha escrit o col·laborat en 350 publicacions científiques i consta com a autor o coautor de més de 750 patents.

Però en els últims anys Montagnier havia dilapidat el seu propi prestigi, amb polèmics posicionaments que l'havien allunyat de la comunitat científica. Va arribar a argumentar, per exemple, que els africans tindrien menys problemes amb el VIH si mantinguessin una alimentació més equilibrada i va proposar curar el papa Joan Pau II, malalt de Parkinson, menjant papaia fermentada. El 2017 el seu posicionament públic contra l'obligatorietat de la vacunació infantil va fer que 106 acadèmics de medicina el denunciessin.

L'última polèmica del viròleg es va donar en plena pandèmia, quan el 2020 va assegurar que el coronavirus havia estat fabricat pels humans i es va posicionar també en contra de l'eficàcia de les vacunes contra el virus.

stats