Obituari
Societat 08/12/2023

Mor el doctor Josep Tomàs Monserrat a 89 anys

Especialista en psiquiatria i medicina laboral, va ser una de les figures més importants de la sanitat a les Balears

ARA Balears
2 min
500 (1)

PalmaEl doctor Josep Tomàs Monserrat (Llucmajor, 1934) ha mort aquest divendres dematí, a 89 anys. El metge, especialista en psiquiatria i medicina laboral, va ser una de les figures més importants de la sanitat a les Balears.

Josep Tomàs va cursar els seus estudis de Medicina a Barcelona, on va guanyar per concurs una plaça d'alumne intern a l'Hospital Municipal Nostra Senyora de l'Esperança, segons ha recollit Europa Press. Quan va obtenir la llicenciatura en Medicina, va exercir de metge de guàrdia als hospitals de l'Esperança i la Creu Roja. Posteriorment, va ingressar per oposició al Cos de Sanitat de l'Armada, el 1959. Va ser destinat a l'Hospital Marina de Cartagena, el 1961, on va treballar en l'àmbit quirúrgic i obstètric durant cinc anys.

Tomàs també va ser autor del treball La fimosis en el ambiente castrense, el 1964, i va iniciar una investigació sobre història de la Medicina amb l'Hospital Senyora Santa Ana de Cartagena, que li va valer el premi i el títol d'acadèmic corresponent de la Reial Acadèmia de medicina de Múrcia, el 1964. A més, el 1991 va publicar Médicos y sociedad. Mallorca 1936-1944, un estudi en què donava a conèixer els esforços, penúries, privacions i l'impacte en la salut i mentalitat dels illencs en els anys de la guerra i de la postguerra civil, entre altres feines.

Josep Tomàs també va rebre la medalla al Mèrit Col·legial, atorgada pel Col·legi Oficial de Metges de les Illes Balears (Comib), el 2018, en reconeixement "al seu exemple com a metge humanista i per la seva extraordinària i altruista dedicació a l'estudi i recuperació de la història de la institució, així com a bibliotecari del Col·legi, fins fa pocs mesos".

stats