Obituari
Societat 17/01/2023

Mor l'advocat Rafael Perera, referent a les Balears

El misser va defensar els expresidents del Govern del Partit Popular Gabriel Canyelles i Jaume Matas

ARA Balears
2 min
Rafael Perera, en una imatge d'arxiu.

PalmaL'advocat Rafael Perera Mezquida, referent a les Illes Balears, ha mort a 93 anys, segons ha informat la Junta de Govern de l'Il·lustre Col·legi d'Advocats de les Illes Balears (ICAIB) en un comunicat per donar el condol a la família. Perera va defensar dos expresidents del Govern, Gabriel Canyelles i Jaume Matas, pels casos del túnel de Sóller i del Palma Arena, entre d'altres.

En el cas de Canyelles, va aconseguir que el tribunal el consideràs penalment responsable dels fets, però que li donàs la raó en la prescripció del delicte. Pel que fa a la defensa de Matas, una de les anècdotes que es recorden és l'escorcoll a la casa de l'expresident una nit de Nadal. Un altre dels trets que el caracteritzaven era la seva relació amb els mitjans de comunicació, per als quals pràcticament sempre estava disponible.

El Col·legi d'Advocats subratlla que "va dedicar tota la seva vida" al dret i que una prova d'això és que "fins a 93 anys figurava com a advocat exercent". Va néixer a Palma, el 1929, i va estudiar Dret a la Universitat de Barcelona. Finalment, va tornar a Palma, on va desenvolupar tot el seu recorregut professional.

Perera va ser acadèmic de la Reial Acadèmia de Legislació i Jurisprudència de les Illes Balears i va ser magistrat de la Sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears entre els anys 1997 i 2000. A més, va ser conseller i president del Consell Consultiu de les Illes Balears.

Càrrecs internacionals i premis

A banda d'això, l'ICAIB el recorda per ser membre, per una banda, de la Comissió de Juristes Internacionals que va redactar, per encàrrec de les Nacions Unides, les Regles Mínimes del Procés Penal (1990-1992) i, d'altra banda, de la Comissió d'Experts per a la reforma de la Compilació del Dret Civil de les Balears (1998-1999). Juntament amb aquests dos càrrecs, va ostentar el de coordinador de l'àrea jurídica de la Universidad Internacional del Mediterráneo (1994-1996).

Entre les darreres fites de la seva carrera, recorden que el novembre del 2017 va rebre el Premi Degà Miquel Frontera a l'Ètica Jurídica de l'ICAIB, que li van concedir per "les virtuts que reuneix com a professional del Dret en totes les seves facetes, posades de manifest al llarg de la seva trajectòria professional, destacant pel seu exquisit tracte i lleialtat amb tots els operadors de la justícia, així com per la defensa de la independència de l'advocat i l'observança dels principis deontològics que presideixen l'exercici de la professió".

stats