Tocar terra
Societat 06/11/2022

El món del vi a Mallorca

Fem un repàs del món del vi a Mallorca

Mateu Morro
3 min
El món del vi és un espai obert, ple d’iniciatives diferents.

El sector del vi

La biblioteca de Cort ha acollit la taula rodona ‘El món del vi a Mallorca’

Aquesta setmana, organitzada per la biblioteca de Cort, es va dur a terme una taula rodona sobre El món del vi a Mallorca, en la qual varen participar Mireia Oliver, de Vins Can Majoral; Macià Blàzquez, professor de Geografia de la UIB, i Esperança Nadal, de Vins Nadal. El tema és ampli i admet tota casta de consideracions, però interessa i és d’actualitat, potser perquè és un punt de confluència en el qual topen coses tan diverses com la gastronomia, l’agricultura, la cultura, l’economia social, la preservació del territori o la gestió del paisatge. El món del vi és un espai obert, ple d’iniciatives diferents, on encara és possible emprendre nous projectes amb possibilitats d’èxit.

Massa vinya i massa vi?

Enfront de la viticultura pagesa, n’ha aparegut una de centrada en l’ostentació

El creixement descontrolat i especulatiu, entenent el món del vi com un àmbit d’ostentació, de prestigi fetitxista i d’imatge, és un fet que preocupa. O que, si més no, indueix a la reflexió. Enfront d’una viticultura pagesa, familiar i més arrelada al territori, apareix una viticultura de façana, producte d’inversions ostentoses i fetes a vegades sense cap ni centener. Sigui com sigui, fins ara, el món del vi a Mallorca, a totes les Balears, és una història d’èxit. És en aquesta singularitat que radica la capacitat d’atreure inversions, en un context insular desfavorable en el qual l’agricultura du dècades de retrocés continuat. Sense perdre de vista tampoc que les Balears són una de les comunitats autònomes amb més poca superfície de vinyet i que la presència dels nostres vins en el mercat insular continua sent limitada, gairebé marginal.

El futur ve d’un passat

Quan arreu triomfaven els vins de qualitat, a les Illes encara s’arrabassava vinya

El futur ve d’un passat, va dir Mireia Oliver. És en el que hem fet fins ara on hem de cercar l’explicació de per què som allà on som. Si el món del vi i de la vinya mostra a Mallorca caires propis és perquè el nostre procés vitícola també ha estat singular, condicionat per la història, l’economia turística i la insularitat. Tant és així que quan arreu del món triomfaven les denominacions d’origen i els vins de qualitat, aquí encara ens dedicàvem a l’innoble art d’arrabassar vinya. Com si la plaga fil·loxèrica ens hagués condemnat per sempre, consideràvem que fer vi bo, embotellar-lo i diferenciar-lo en el mercat no tenia sentit. Havíem d’abeurar, fos com fos, milions de turistes i necessitàvem molt de brou, vingués d’on vingués, però de qualitat no n’havíem de menester per res.

Un món o dos mons?

Els cellerers, viticultors i agrònoms cercaren varietats arraconades

Però, no se sap ben bé com, tot va donar un tomb, i el que semblava una quimera es va convertir en una realitat. Costava de creure i, com sant Tomàs, ho volíem tocar amb les mans, però els vins de qualitat i locals varen anar fent camí. I si varen anar cap endavant i superaren totes les traves va ser perquè qualcú es va moure. Hi va haver els cellerers pioners, els viticultors de tota la vida i els agrònoms que experimentaren, cercaren varietats arraconades i demostraren que si perdíem el vinyet era pel nostre mal cap, no perquè fos impossible un vinyet retent a les Balears. L’encert va ser partir per l’únic camí que podia anar bé: el de la qualitat. És possible que hi hagi dos, tres, quatre o més mons vinaters coexistint, però tot està interconnectat. Més del que ens puguem pensar. El problema, per ventura, no és tant que tinguem massa vinyet, sinó la nostra escassa capacitat de defensar els vins locals i de qualitat en tots els mercats, començant pels més propers.

Una mirada optimista

Es pot arribar a la conclusió que el mercat del vi a les Illes és viu i té futur

Un cop fetes totes aquestes consideracions, i moltes altres que podríem fer, arribam a la conclusió que el món del vi a les Balears, amb tots els ets i tots els uts, es pot observar des d’una mirada optimista i orientada al futur. El dinamisme empresarial que hi ha darrere és la millor mostra que el sector és viu. És clar que es continuaran sembrant vinyes i que potser altres s’arrabassaran, que es continuaran obrint més cellers i altres potser tancaran, que s’avançarà cap a la difusió d’una nova cultura de la vinya i el vi, i que persistir en el camí de la qualitat i l’autoexigència exigirà esforços. L’avantatge que tenim és que a les Illes ja hi tenim un gran mercat en el qual els vins locals estan posicionats i tenen molt d’espai de creixement.

stats