Societat 05/12/2023

La mobilització veïnal funciona i hi haurà matines a Son Negre

Després de la notícia de dilluns, el rector de Manacor anuncia que la tradicional missa i la Sibil·la del llogaret continuaran un any més

Sebastià Vanrell
2 min
La mobilització veïnal funciona i hi haurà Matines a Son Negre

ManacorHi ha ocasions en què una mica de protesta i algunes cridades recomponen coses que semblaven en perill. Fa dècades que el llogaret manacorí de Son Negre gaudeix d’unes de les matines més autèntiques i tradicionals del municipi. Una oportunitat quasi única de veure obert l’oratori rural dedicat a Sant Antoni. La cosa és que enguany, per la creixent manca de mossens disponibles, la celebració no és que penjàs d’un fil, sinó que directament, i segons el rector Antoni Amorós, es feia impossible per l’edat avançada i els problemes de mobilitat del capellà titular del temple, Llorenç Galmés.

La notícia aviat va posar en alerta diversos veïns de Son Negre, que es mobilitzaren per aconseguir reconduir la situació. I ho aconseguiren. Antònia Riera és una d’elles. Des de fa dècades encarregada de tenir l’oratori net i a punt per als esdeveniments requerits (ja no hi ha misses regulars els diumenges, però sí noces, batejos o un ofici per Sant Antoni i un altre durant l’estiu), sempre ha procurat intercedir perquè un capellà s’encarregàs de la missa de la nit de Nadal.

A més, fa uns anys que els seus nets també hi col·laboren, amb el cant de la Sibil·la. Per això, ahir, la seva mare, Bàrbara Llinàs, es mostrava sorpresa per les paraules d’Amorós a la premsa: “Fa setmanes, des del setembre, que la meva filla Sebastiana ja està assajant i que està programada la posada de les neules. Amb capellà o sense, hi hauria hagut cant de la Sibil·la, això estava ben clar”. Al final no farà falta, perquè Galmés, encara que amb problemes, en farà la missa a partir de les 18 hores.

Sibil·la alternativa

Actualment a Manacor tan sols hi ha tres matines i Sibil·les confirmades, totes tres a les 19 hores: la dels Dolors (interpretada per Petra Bauçà), la de Crist Rei (Encarna Valero) i la de l’església de Sant Pau (Clàudia Moll). La de Portocristo serà a les 19 h, interpretada per Maria Victòria Romeo. A més, a Manacor n’hi haurà una altra d’alternativa, només del cant de la Sibil·la, a mitjanit i organitzada per l’Associació Cultural Font i Roig, entre el convent i la mateixa plaça dels Pares Creus, Font i Roig. La manca de capellans destinats a Manacor ha fet que ni el convent de les Benedictines, ni la residència de persones grans, ni tan sols Son Macià surtin al programa de festes. Amorós deia aquest dilluns que tampoc pot donar per segur que les quatre esglésies parroquials de Manacor puguin fer les matines tal com estan previstes. De fet, des de fa una partida d’anys els temples manacorins depenen també dels dos frares franciscans mexicans destinats a Petra i alhora vicaris de Manacor.

stats