Societat 12/04/2022

La missió europea conclou que "hi ha coses a millorar" en la lluita contra l'explotació infantil

El cap de la delegació del Parlament Europeu, Peter Jhar, ha avançat algunes de les conclusions, que publicaran al complet en un màxim d'un any

2 min
Els membres de la missió europea, d'esquerra a dreta: Ramona Strugariu (Romania), Manuel Pizarro (Portugal), Peter Jhar (Alemanya), Rosa d'Amato (Itàlia) i Kosma Zlotowski (Polònia).

Palma"Hem de treballar tots junts i hi ha coses que es poden millorar". Així ha resumit el cap de la delegació de la Comissió de Peticions del Parlament Europeu, Peter Jhar, les dues jornades d'entrevistes amb institucions i entitats de les Illes per analitzar els casos d'explotació sexual infantil de menors, especialment de les tutelades per l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS). Totes les conclusions d'aquestes 48 hores de reunions es publicaran en un informe final en un termini de tres mesos o, com a màxim, un any.

Preguntat pels mitjans sobre els aspectes que considera que es podrien millorar, Jhar ha assenyalat al "finançament i més infraestructures" dels professionals que fan feina amb els joves, per adaptar-se als seus canvis i als nous "sistemes d'informació, internet i xarxes". En segon lloc, ha apuntat que "les bases [els treballadors] reclamen llevar burocràcia, deixar de moure papers" per passar a l'acció".

En tercer i darrer lloc, el cap de la missió europea ha indicat que a escala institucional "és important que ningú hagi d'estar esperant l'altre". "Ningú diu que tothom funcioni bé al 100%", ha reconegut, tot i que el fet que "a tots ens faci mal que hi hagi casos d'explotació sexual infantil ja és una bona notícia".

Jhar ha destacat els nivells de competències que hi ha a les Illes que li ha "recordat a Alemanya". "Tot està molt ben ordenat, tothom sap el que ha de fer, però tots aquests nivells han de funcionar bé tant amb bon temps com quan hi ha catàstrofes", ha advertit. "De vegades les competències són obstacles que ens trobam. Això fa que un digui que això no és competència seva i que no faci res", ha lamentat el parlamentari.

El recorregut de la comissió parlamentària

Pel que fa al recorregut d'aquesta comissió, el seu cap ha destacat que la intenció és que "l'informe que en resulti tengui el màxim consens possible". A partir d'ara, s'obre un període en què Jhar haurà d'elaborar una proposta d'informe que després hauran de votar els altres membres de la delegació. Finalment, el resultat d'això l'hauran de validar tots els diputats de la Comissió de Peticions del Parlament Europeu.

En aquest sentit, el parlamentari alemany ha recordat que aquesta comissió "és la més propera als ciutadans" i que tenen "la capacitat de presentar les resolucions en el Parlament Europeu". Sigui com sigui, ha manifestat, "ningú vol l'explotació sexual de menors" i quant a això "hi ha un important consens a Europa".

stats