Societat 31/10/2023

Els ministres europeus reclamen a la Unió un pressupost específic per al turisme

Els màxims responsables d'aquesta matèria debaten aquest dimarts a Palma sobre la sostenibilitat i la qualitat

2 min
Reunió dels ministres de Turisme de la UE

PalmaAconseguir que la Unió Europea destini un pressupost específic al turisme és una de les principals reivindicacions de la cimera de ministres europeus que té lloc aquest dimarts a Palma. Es tracta d'una reunió informal que acabarà amb una declaració en la qual també s'inclouran referències específiques a la sostenibilitat social.

La secretària d'Estat de Turisme espanyola, Rosana Morillo, ha estat l'encarregada de presidir la reunió, en substitució del ministre Héctor Gómez, desplaçat a Madrid per assistir a l'acte de jura de la Constitució de la princesa Elionor.

Morillo ha explicat que el principal objectiu de la Declaració de Palma serà "posar el turisme en el focus de l'agenda de la Unió Europea" i, per això, s'ha de preveure un pressupost específic per a aquesta matèria a la UE i rellançar i impulsar les polítiques turístiques comunes entre els estats membres.

La trobada d'aquest dimarts es convoca amb una clara referència a la sostenibilitat. En aquest sentit, la secretària d'Estat ha assenyalat que la sostenibilitat social és un element clau per millorar la riquesa territorial i que s'ha de treballar per aconseguir un equilibri entre el turisme i els residents.

L'ordre del dia de la reunió dels ministres també inclou parlar sobre la qualitat de la feina en el sector turístic, l'impuls de la qualificació i de les competències dels treballadors i l'augment de la participació del sector. Algunes d'aquestes qüestions ja es varen tractar aquest dilluns al Fòrum Europeu, activitat prèvia que va reunir entitats, administracions i experts per tractar, entre altres coses, sobre la sostenibilitat social del turisme o la capacitació professional.

La contracimera

La trobada ministerial a Palma, organitzada en el marc de la presidència espanyola del Consell de la UE, ha provocat la posada en marxa de la Contracimera Social del Turisme, un esdeveniment creat per 30 entitats de la societat civil sota el lema 'Menys turisme i més vida'. En el marc d'aquesta mobilització, els dies previs a la cimera s'han organitzat diferents activitats que varen concloure aquest dilluns amb una manifestació que va recórrer els carrers de Palma.

En relació amb les crítiques d'aquests col·lectius sobre el fet de no haver format part d'aquesta trobada, Morillo ha explicat que s'ha d'entendre que aquesta reunió com a part del marc de la presidència d'Espanya, és una reunió de ministres", i ha afegit que "es manté un contacte permanent amb la societat civil". En aquest sentit, la secretària d'Estat ha fet referència a la reunió que va mantenir ahir amb el representant del Fòrum per a la Societat Civil, Jaume Garau, que li va lliurar la carta amb les reivindicacions d'aquest col·lectiu.

stats