Societat 31/10/2023

Prop de 2.000 persones clamen pel decreixement turístic

La Contracimera Social del Turisme ha convocat una protesta aquest dilluns, amb motiu de l'inici del Fòrum Europeu de Turisme

3 min
”Massa gent per tan poc territori” han clamat els participants al seu pas

PalmaProp de 2.000 de persones han sortit aquest dilluns horabaixa als carrers de Palma per reclamar “menys turisme i més vida”. Aquest és el lema de la manifestació convocada avui, a les 19 h, a la plaça de la Porta de Santa Catalina, per la ContraCimera Social del Turisme, i que ha aconseguit aglutinar persones de totes les generacions i de diversos sectors de la societat civil.

”Massa gent per tan poc territori” han clamat els participants al seu pas pel passeig Mallorca i davant la mirada estranyada dels turistes allotjats a l’Hotel Saratoga, que presenciaven l’acte en batí des del balcó de les habitacions. Continuant pel carrer Jaume III, amb els xeremiers al capdavant, els centenars de persones s’han unit sota el crit “qui estima Mallorca no la destrueix”.

La desfilada d'assistents pel mig de la carretera, normalment ocupada pels cotxes, ha interpel·lat gairebé tothom qui passava per allà, tant de qui no entenia quina era la proposta, però s'hi interessava, com de qui directament la confrontava. "A treballar!", ha exclamat un jove en diverses ocasions als manifestants, qui han respost gairebé a l'uníson amb la consigna "A tu també t'afecta". Mentrestant, alguns dels participants repartien retalls de premsa amb titular com "Tots els municipis de Mallorca ofereixen places turístiques il·legals" o "Balears registra la major pujada del preu de l'habitatge en el darrer any".

"És ben hora d'aturar" o "Prou destrucció" han estat les advertències que s'han pogut llegir als cartells de les més de 70 entitats que hi han participat, entre les quals hi ha nombroses associacions de veïns, així com partits polítics (CUP i MÉS) o entitats ecologistes (GOB i Greenpeace). També han format part de la iniciativa diverses plataformes, com ara la Plataforma contra els megacreuers o la Plataforma contra l'ampliació de l'aeroport.

"L'única solució és menys turisme"

Després de travessar el passeig del Born, la manifestació ha arribat a la plaça de la Reina, on els convocants han llegit un manifest, en què han començat per recordar una altra fita històrica. "L'any 2017 la gent d'aquesta illa ja es va reunir per la convocatòria sota el tema 'Fins aquí hem arribat: prou de massificació turística'. Més de 3.000 persones varen sortir per primer cop al carrer per denunciar les veritats incòmodes de la turístització", ha relatat.

Arran d'això, han continuat, el Govern va oferir un "turisme sostenible", la qual cosa han qualificat de "fal·làcia". Prova d'això, han afegit, és que "avui, tornam a ser aquí perquè precisament la situació no ha fet sinó empitjorar d'ençà de la pandèmia del 2020". En aquest sentit, han denunciat que el model turístic actual "ja no es basa a sis mesos a l'any", sinó que "amb el fenomen de la desestacionalització hem d'aguantar una temporada que comença el març i acaba el desembre".

Com a conseqüències d'aquest turisme i de la massificació han enumerat un reguitzell de problemes que pateix el territori illenc, com ara "la gran violència exercida sobre els cossos de les dones", "la privatització de l'espai públic", "l'empobriment de les persones treballadores" o l'agreujament de "la crisi climàtica". Per totes aquestes raons, "ni turisme sostenible, ni diversificació turística, ni desestacionalització, ni turisme de luxe, ni ecoturisme, ni turisme responsable, ni turisme circular, ni res. L'única solució és menys turisme i la desmercantilització del nostre territori", han conclòs.

Amb la manifestació d'aquest dilluns conclouen els actes convocats per la ContraCimera Social del Turisme, un esdeveniment creat per trenta entitats de la societat civil els dies previs al Fòrum Europeu del gobierno Turisme, que reunirà els ministres d'aquesta matèria a Palma, el 31 d'octubre. De fet, aquest dilluns ha tengut lloc el primer acte informal del Fòrum Europeu, amb una jornada prèvia amb diferents experts i oberta a la iniciativa privada.

stats