Turisme
Societat 26/10/2023

El moviment veïnal assegura que l'excés de turisme desfà la convivència als barris

El primer acte de la Contracimera Social del Turisme posa el focus en la pèrdua de qualitat de vida i l'increment de preus que provoca el lloguer vacacional

3 min
Turistes pels carrers del centre de Palma.

PalmaEls barris han perdut personalitat i essència a causa de l'explosió turística dels darrers anys, però, sobretot, han perdut la capacitat d'oferir a molts dels seus habitants una llar a un preu assumible. Aquesta ha estat una de les idees principals del primer acte de la Contracimera Social del Turisme, un esdeveniment a càrrec de diverses entitats de la societat civil, i que es du a terme els dies previs a la cita oficial que reunirà els ministres de turisme de la UE, el 31 d'octubre a Palma. La Federació d'Associacions de Veïns ha coordinat aquesta cita i ha reunit quatre veus expertes en la problemàtica de la convivència entre turistes i residents. El president de la Confederació Estatal d'Associacions Veïnals, Julio Molina, la sociòloga i investigadora Montse Joan, el president de la Federació d'Associacions de Veïns de Menorca, Gonçal Àlvar Seguí i el portaveu de la Coordinadora en defensa de les pensions públiques, Josep Juàrez, han analitzat les conseqüències de la turistització dels centres de les ciutats i de les barriades.

Per a Julio Molina, "els barris han vist arribar un nombre de turistes exagerat, per al qual no estan preparats". "Han entrat dins els edificis i han provocat problemes greus de convivència a les ciutats. El lloguer turístic és un dels principals problemes que tenim ara mateix a les barriades i és vital que els poders públics ho entenguin, perquè estan trencant la convivència", ha criticat. Per la seva banda, Montse Joan ha fet referència al cas del Jonquet, com a un exemple del que passa si no es posen límits a la turistització, o els límits s'incompleixen. També ha destacat "els greus problemes que ocasiona als residents" un model que es basa en l'oci nocturn i en la restauració. A més, els ponents han remarcat que les Balears tenen una tradició turística innegable, però que l'eclosió del turisme vacacional als pisos turístics, siguin o no legals, ha fet que hi hagi renous, brutor i molèsties a totes hores.

El Molí de Can Garleta (Es Jonquet) ha acollit la conferència

En aquest sentit, Josep Juàrez ha recordat també que l'accés a l'habitatge, a dia d'avui resulta impossible per a les persones amb menys recursos econòmics, i que l'opció d'explotar turísticament els pisos ha fet que els preus es disparin fins a límits insostenibles. En el cas de Menorca, Gonçal Àlvar Seguí ha destacat que, "si bé ens hem incorporat més tard a l'explotació turística massiva, ara mateix, a la nostra illa estam començant a patir les conseqüències d'una saturació que no coneixíem i que ens està fent perdre allò que més valoram: la preservació de la natura, el paisatge, i la tranquil·litat". "Aquest estiu ha estat gairebé insuportable", ha afirmat.

L'acte s'ha fet al Jonquet i ha permès copsar com la turistització de les barriades és un fenomen global, que té lloc arreu del món, i que en el cas de la Mediterrània, encara és més accentuat. Els ponents han coincidit en el fet que l'escalada de preus dels habitatges té dues causes molt identificables: l'enorme interès dels estrangers per comprar propietats i les ànsies de molts ciutadans d'explotar turísticament les seves propietats. "Les conseqüències d'aquest model ens estan deixant els barris buits del seu tradicional dinamisme i qualitat de vida", han afirmat en diferents moments de la taula rodona.

Els actes de la contracimera continuaran aquest divendres amb l'anàlisi del model de transport, que tindrà lloc a partir de les 17.00 hores a la plaça de Quadrado de Palma i que continuarà amb la presentació del llibre Tot inclòs, al mateix indret. Les conferències i trobades conclouran dilluns amb una manifestació convocada per un gran grup d'entitats ciutadanes sota el lema 'Menys turisme, més vida'.

stats