El ministre de Sanitat assegura que "el tractament del cas de coronavirus a les Illes ha estat de llibre"

Salvador Illa ha assenyalat la possibilitat de posar més recursos a Son Espases, tot i que ha reconegut que no li han traslladat cap petició concreta

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha visitat aquest dimecres les instal·lacions de Son Espases, on ha parlat amb els professionals que varen participar en el cas de coronavirus. Illa ha agraït la feina del tot l'equip sanitari. "Vull posar de manifest l'enorme nivell del sistema de salut de les Illes Balears i d'Espanya", ha assenyalat, i posteriorment ha assegurat que la gestió del cas ha estat modèlica. "És mèrit de les persones que ho han gestionat. El tractament del cas de coronavirus a les Illes ha estat de llibre".

Illa, després de la seva visita, ha destacat l'alt nivell de les instal·lacions de Son Espases i ha assenyalat, sense concretar, la possibilitat de noves inversions. "Sempre es pot millorar i posar més recursos, estam treballant en diferents línies. La setmana que ve he de comparèixer al Congrés per explicar el que em propòs dur a terme els pròxims quatre anys i allà detallaré". Això sí, el ministre ha reconegut que ni els responsables sanitaris ni la Conselleria de Salut de Balears li han traslladat cap petició concreta.

En relació amb el cas de coronavirus de Mallorca, el ministre creu que "la clau ha estat seguir en tot moment les recomanacions". També ha destacat, com a prova de la feina ben feta, la carta d'agraïment que va escriure el pacient britànic.

El coronavirus a la Xina, estabilitzat

El missatge principal que ha volgut llançar el ministre és de tranquil·litat i confiança en el sistema de salut. Així ha recordat que "a Espanya ara no tenim cap cas de coronavirus", ja que els dos pacients "ja tenen l'alta". 

"La informació que tenim és que el centre de l'èpidèmia, a la ciutat de Wuhan, està estabilitzat, més aviat amb tendència a la baixa, i, per tant, continuarem com fins ara", ha assenyalat.

El ministre assegura que les decisions preses estan basades en els criteris dels experts i que es fa un seguiment diari des del Ministeri amb la coordinació amb comunitats autònomes i autoritats europees. També ha destacat que hi ha una transparència informativa total i absoluta.

D'altra banda, no ha entrat a valorar la decisió de Rússia de prohibir l'entrada als ciutadans xinesos. "Cada país té les seves circumstàncies" ha dit, tot i que, alhora, ha recordat que "aquest país té frontera amb la Xina i nosaltres no". "Seguim les recomancions de l'OMS, que no ha donat cap directriu de restringir ni el trànsit de mercaderies ni el trànsit de persones. Les mesures que hem pres són eficients per garantir la salut de tots els ciutadans espanyols. Els mecanismes de detecció estan funcionant", ha remarcat.

Illa, però, ha deixat clar que el Ministeri no baixa la guàrdia. "Continuam treballant, tenim l'obligació de preparar-nos per al pitjor escenari. A meitat del mes passat ens vàrem preparar amb reunions amb els responsables de les comunitats autònomes i professionals de la comunitat científica, per preparar protocols que, afortunadament, encara no són necessaris".

EDICIÓ PAPER 04/04/2020

Consultar aquesta edició en PDF