Societat 29/05/2019

La població de miloca, tot i que amenaçada, podria estar a prop de la saturació a Menorca

És probable que el nombre d'exemplars d'aquest rapinyaire no pugui augmentar perquè ha ocupat els recursos naturals per acollir l'espècie

Ara Balears
1 min
Exemplar de miloca

PalmaLa població de miloca a Menorca pot haver ocupat ja tots els recursos disponibles per a l'espècie a l'illa, que té la densitat de població reproductora més alta d'Europa. Amb una estimació de 52 parelles és probable que la seva població no pugui créixer més, perquè no disposa de suficient territori per viure-hi i alimentar-se. Així ho assegura el darrer estudi de seguiment de l'espècie fet pel Consell de Menorca el 2018.

Que el nombre d'exemplars no hagi variat pràcticament des del 2004, sense superar la cinquantena de parelles, i que els paràmetres històrics reproductors del rapinyaire apuntin a una lleugera tendència descendent del nombre de polls nascuts i supervivents, fa pensar que s'hagi arribat a aquest màxim poblacional per manca de recursos naturals. El seguiment del més petit dels voltors europeus indica que el nombre de polls que han pogut arribar a volar és més elevat que en anys anteriors, amb un 75% de parelles amb èxit. Aquesta dada és valorada positivament des de la institució insular.

Malgrat que hagi assolit aquest límit a Menorca, la miloca és una espècie amenaçada per l'escàs nombre d'individus, perquè la cinquantena existent a l'illa, limitada per les dimensions del territori insular, és una població petita. Durant els darrers 50 anys ha sofert un gran declivi poblacional a tots els seus territoris, principalment per l'ús il·legal de verí, l'eliminació de canyets, la caça o l'electrocució amb línies elèctriques. De fet, a Espanya, Europa i en l'àmbit internacional, està inclosa en la categoria 'en perill', mentre que a les Illes Balears és considerada com a 'vulnerable'.

stats