Patrimoni
Societat 19/03/2024

Un milió d'euros per recuperar el paisatge cultural de la Tramuntana

El Consorci de la Serra obrirà per primera vegada dues convocatòries: una per als ajuntaments i una altra per a particulars

ARA Balears
2 min
La Serra és un exemple de convivència entre activitat humana i preservació dels valors naturals, patrimonials i culturals.

PalmaEl Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial convocarà les seves subvencions anuals amb un valor d'un milió d'euros i l'objectiu de recuperar el paisatge agrícola i cultural de la Serra. Enguany, per primera vegada, l'entitat publicarà dues convocatòries diferents: una per als ajuntaments i una altra per a particulars, explotacions agràries, comunitats de béns, comunitats de regants i entitats sense ànim de lucre. Les actuacions subvencionables són la recuperació d'elements arquitectònics, la recuperació d'espais forestals o agrícoles, el manteniment i la neteja d'espais públics i la redacció i actualització dels catàlegs municipals de camins públics. La convocatòria ara també inclou els tancaments exteriors de les finques sempre que es construeixin segons les tècniques tradicionals i siguin respectuosos amb l'entorn.

El president del Consell de Mallorca i del mateix Consorci, Llorenç Galmés, s'ha reunit aquest dilluns amb la Junta Rectora de l'entitat, en la qual també ha participat el director insular de serra de Tramuntana, Antoni Solivellas, qui ha assegurat que aquesta convocatòria "facilitarà la presentació de les sol·licituds i n'agilitzarà la tramitació".

A més, segons han remarcat, els particulars podran rebre el 75% de la quantitat concedida a compte, però només si presenten prèviament un aval que cobreixi el 120% de la despesa, atès que, fins ara, tan sols els ajuntaments rebien una quantitat a compte del 100% una vegada concedida la subvenció.

Les ajudes del Consorci són exclusives per a les propietats, públiques o privades, situades a l'àmbit territorial declarat Patrimoni Mundial per la Unesco el 2011. Els 20 consistoris de la serra de Tramuntana disposen de fins a 300.000 euros i poden presentar fins a tres projectes per un valor màxim de 70.000 euros. Pel que fa als particulars, explotacions agràries, comunitats de béns i regants o entitats sense ànim de lucre, disposen de 700.000 euros per fer diferents actuacions que suposin la conservació, recuperació o restauració d'elements patrimonials o arquitectònics i d'espais agrícoles dins l'àmbit de la Tramuntana Patrimoni Mundial.

La presentació de sol·licituds pot fer-se presencialment o a través de la seu electrònica del Consorci Serra de Tramuntana a partir de l'endemà de la seva publicació al BOIB i en el termini màxim d'un mes. La concessió de les ajudes serà per ordre d'entrada, fins a esgotar el crèdit disponible.

stats