Festes de Sant Joan
Societat 22/06/2024

Ciutadella s’umpl de mallorquins que celebren el final de curs a les festes de Sant Joan

El 95% de l’oferta d’allotjament és plena i gairebé ja només es poden trobar pisos o apartaments per preus d’entre 300 i 1.000 euros la nit

David Marquès
3 min
Milers de mallorquins arriben a Ciutadella aquest dissabte

CiutadellaEl port de Ciutadella és un degotís interminable de gent. Més de 6.000 persones desembarquen al llarg de tot el dia en els 14 trajectes procedents d’Alcúdia i Barcelona que atraquen als molls del dic de Son Blanc. La gran majoria són grups de joves d’entre 17 i 25 anys que celebren l’aprovació de la Selectivitat (ara PBAU), el final de curs i l’inici de l’estiu per conèixer per primer cop les festes de Sant Joan. D’altres, una mica més grans, repeteixen experiència al costat d’altres novells, als quals han animat a sumar-se.

Mentrestant, a l'Aeroport també arriben més avions que mai des de Barcelona. La companyia Vueling gairebé n'ha duplicat l'operativa habitual i ha passat de les set freqüències diàries a 12. Juntament amb l'oferta de Ryanair, cada dia aterren a Maó 15 vols procedents de Barcelona i una altra desena des de Palma. Es calcula que entre 25.000 i 30.000 persones arribaran aquests dies per mar i aire per endinsar-se a la festa, juntament amb els 30.000 ciutadellencs i les desenes de milers de menorquins d'altres poblacions que també es faran presents a Ciutadella durant el cap de setmana.

Tot i l'allau de gent, encara és possible trobar allotjament. Ahir es van reservar les darreres tres habitacions d'un dels més preuats hotels d'interior d'entre els prop de 50 que s'han obert al cor de Ciutadella en pocs anys. El cost de passar les 3 nits a l'habitació doble menys luxosa pujava a 1.600 euros.

El 95 % de la planta hotelera de Ciutadella és plena, i els preus del 5 % que encara està lliure oscil·len entre els 500 i els 3.000 euros per aquestes tres pròximes nits. El més car és un apartament sencer a Ciutadella amb tres llits que es lloga a 1.000 euros la nit. Al portal d'AirBnb ja només es pot trobar algun pis o apartament per 300 euros el dia.

La majoria dels joves mallorquins que aquest matí han arribat al port ja tenien reservat l'allotjament des de feia mesos. Alejandro i els seus cinc amics pollencins van llogar el gener, ara fa mig any, l'apartament amb piscina de Cala en Brut on s'establiran. Han pagat 1.800 euros.

Un altre grup de 14 joves d'entre 24 i 28 anys provinent de Manacor ha llogat un xalet per a 8 persones per 2.200 euros per tres nits. En Josep diu que el va reservar "fa tres o quatre mesos, perquè si no, a darrera hora, mai en trobes enlloc". Només la meitat del grup ja ha anat altres anys a Sant Joan. "És una festa molt guai", els hi diu Josep, que confirma que "està molt arrelat al poble que a 18 anys, quan acabes Batxiller, vens per Sant Joan a celebrar-ho".

És el cas de Júlia i les seves set amigues de Sóller de 17 i 18 anys, que venen per primer cop a les festes després d'haver aprovat la Selectivitat. "Venim a veure els cavalls, a voltar amb el flabiol i, sobretot, a celebrar que hem acabat", diu. S'allotjaran a un apartament per a 8 persones a la urbanització de Cala Blanca. Pagaran 240 euros per cap per a fer-hi tres nits.

Bona part dels 160 apartaments de l'hotel Skyline, davant el passeig marítim, s'ompliran aquests dies de joves mallorquins. Soledad, que ve de Palma, n'ha llogat un amb altres tres companyes per 250 euros. El mateix que ha fet Martina, de Marratxí, amb les seves amigues.

Ciutadella ja està preparada per viure un nou Sant Joan. Aquesta nit, 12 festers i 7 festes de carrer ompliran de música i bulla tot el centre, parcialment cobert ja per l'arena que trepitjaran els cavalls que formen part de la colcada.

500 agents i voluntaris, 277 cavalls

Enguany s'han inscrit 208 cavallers, que trauran 277 cavalls, ja que la majoria d'ells repetiran l'endemà. Gairebé tots han contractat una pòlissa per recomanació de l'Ajuntament, que ha avisat els caixers i pagesos que l'assegurança municipal no pot cobrir els incidents que passin abans i després dels actes protocol·laris.

A més dels caixers i cavallers, el Consistori dona cobertura al mig miler d'efectius de seguretat, voluntaris i la resta de personal implicat en l'organització. Enguany, per primera vegada, hi haurà més efectius dels que fixa el Pla director de seguretat.

El Centre Coordinador de la Policia Local (Cecopal) rep la imatge de les 8 càmeres que s'han instal·lat aquestes darreres setmanes en diversos indrets del centre per mobilitzar tots els agents.

El primer gran punt d'atenció serà el Primer Toc de tambor i flabiol, que sonarà demà a les 14 h des de Can Salort, la casa senyorial on pertany el caixer senyor del bienni. L'aforament màxim permès per la Policia en aquest acte és de 6.480 persones.

stats