Societat 21/09/2022

Es Migjorn aposta per la sostenibilitat a Menorca amb projectes pioners

La gran part del cost, uns 860.000 euros, s'assumirà amb fons propis

Iván Martín
2 min
Imatge de la platja de Sant Tomàs.

MAÓEs Migjorn és un dels dos municipis de Menorca governats pel PP. Aquesta legislatura ha destacat per dur a terme un seguit de projectes que el poble necessitava des de fa anys. L'aposta inversora s'ha traduït també en dues iniciatives pioneres i que posen de manifest que les bones intencions, pel que fa a adequar-se als nous temps, cal transformar-les en fets. Així, es Migjorn gaudirà abans de final d'any del primer edifici consistorial 100% ecològic i, abans de la pròxima temporada turística, de dutxes sostenibles a la urbanització de Sant Tomàs, la joia de la corona on les cadenes hoteleres han fet una gran inversió per construir equipaments de luxe.

La instal·lació de 14 dutxes sostenibles que funcionaran amb aigua de mar i energia solar se situaran a les passarel·les d'accés a la platja de Sant Tomàs. El sistema inclou bombes de captació d'aigua salada, amb capacitat de duplicar la captació en cas necessari, l'aigua serà impulsada per una bomba que treballa només amb plaques fotovoltaiques, bombant aigua en funció de la radiació solar i en horari diürn. El sistema té un dipòsit acumulador d'aigua (20 metres cúbics) en superfície, i si aquest s'omple, la captació s'atura automàticament. Les bombes que impulsaran l'aigua per arribar a les dutxes també funcionaran 100% amb plaques fotovoltaiques. A més, es col·locaran vuit panells fotoestàtics a la coberta de la caseta d'ocultació del dipòsit, que seran els que dotaran d'energia les tres bombes.

Les obres no impliquen erosió damunt el terreny i el cost total s'estima en 60.000 euros, la majoria dels quals assumits per l'ajuntament del Migjorn. El regidor d'Urbanisme, Ramón Verdú, explica que la iniciativa sorgeix del mateix consistori i que el projecte ja ha cridat l'atenció d'altres institucions: "Hem rebut la telefonada d'un ajuntament de Mallorca que ens vol comprar el projecte i segurament no serà l'únic". Verdú considera que el consistori ha d'actuar a la urbanització de Sant Tomàs i acompanyar la transformació de la zona per donar-li un valor afegit. D'altra banda, el regidor d'Urbanisme assenyala que l'aposta per la sostenibilitat no entén de colors polítics: "És necessari passar dels anuncis i les bones paraules als fets, i per aquest motiu estem orgullosos de contribuir a la millora del nostre entorn amb iniciatives com aquesta o el primer ajuntament 100% ecològic".

Precisament, les obres del nou edifici consistorial que van començar al febrer finalitzaran al novembre, i convertiran es Migjorn en el primer ajuntament plenament sostenible de Menorca. El cost s'eleva a 800.000 euros, dels quals 80.000 els aportarà el Consell Insular per a la compra de mobiliari. Verdú ha emfasitzat la importància de l'actuació: "És un projecte que ens fa molta falta, que s'havia d'haver fet fa anys perquè el seu estat era deplorable".

L'ajuntament es convertirà en un dels més moderns de l'illa en l'àmbit tecnològic i de sostenibilitat, un edifici amb capes d'aïllament i que s'autoabastirà amb energia renovable. Disposarà de 37 plaques solars i un aerogenerador d'última generació.

stats