Societat 06/05/2021

Mig centenar d'efectius de l'Ibanat afronten una "complicada" campanya d'incendis a Menorca

La manca de pluges augmenta el risc d'incendi forestal

Iván Martín
1 min
Els efectius de l'IBANAT s'han reunit aquest dijous per rebre la visita del conseller Mir.

Es MercadalMenorca comptarà amb cinquanta efectius de l'Institut Balear de la Natura (Ibanat) per a fer front la campanya d'incendis forestals a l'illa, que aquest dijous ha estat presentada pel conseller de Medi Ambient i Territori del Govern balear, Miquel Mir, a la base aèria del Mercadal. Mir preveu una temporada d'incendis "complicada" a causa de la manca de precipitacions que s'han registrat aquesta primavera a Menorca: "Ha plogut un 30% menys que la mitjana històrica, circumstància que ha de conscienciar de la necessitat de prevenir des de l'administració, però també a la societat. És essencial potenciar la cultura de l'autoprotecció".

El conseller ha advertit que l'emergència climàtica i ecològica "incrementa" el risc d'incendis forestals i per aquest motiu ha demanat extremar les precaucions. D'altra banda, el gerent de l'Ibanat, Joan Ramon, ha emfatitzat la importància de formar part d'un operatiu interinsular: "En el cas de produir-se un incident de certa rellevància, des de la central d'incendis s'autoritza ràpidament el trasllat dels mitjans aeris i els terrestres si fos necessari des de Mallorca", i afegeix: "Durant els mesos d'hivern hem duit a terme tasques de manteniment de camins, nous dipòsits i demanam precaució als ciutadans i que avisin quan vegin fum".

A més, Ramon ha detallat les millores més notables que s'han executat en els equipaments de l'illa. En aquest sentit, cal remarcar la instal·lació de plaques fotovoltaiques a la base del Mercadal perquè aquesta infraestructura s'alimenti d'energia renovable: "Fins ara teníem un generador que consumia combustibles fòssils". Per altra banda, s'han instal·lat dos nous dipòsits d'incendis forestals amb una capacitat de set tones cada un.

L'operatiu de prevenció d'incendis forestals es va activar el 1r de maig i finalitzarà el 15 d'octubre.

stats