Societat 27/09/2019

Metges del Món denuncia que entrar a un alberg et pren el dret a rebre la renda social i la d'inserció

Sense Llar i alumnes de l'IES Emili Darder fan una performança que vol fer obrir els ulls a la societat

Maria Fuster
2 min

PalmaAlumnes de l'IES Emili Darder amb els ulls tapats caminen fent voltes a una casa feta de fusta i cartó, entre persones sense llar que mostren cartells amb frases com "Amb 426 euros on vaig?", o "No feina, no llar", o "Sense llar, no hi ha alimentació sana". Aquesta performança organitzada per Metges del Món pretén sensibilitzar la societat perquè conegui la realitat de qui no té casa. Eva Pons, treballadora social de l'entitat, explica que una persona sense sostre pateix agressions i condicions insalubres i "si entra en un alberg no pot cobrar ni la renda social garantida del Govern ni la renda mínima d'inserció del Consell".

Pons també critica que "els serveis municipals no els atenen, perquè diuen que és l'IMAS, i l'Institut Mallorquí d'Afers Socials diu que no els dona atenció perquè han de ser a un alberg. Només hi ha la Creu Roja que els dona una mínima atenció".

Voluntària de Metges del Món amb una caixa informativa Càpsules contra la injustícia

Entre els usuaris que atén l'entitat, hi ha Bernardí Coll, que té 59 anys. Coll ha anat a l'Institut Emili Darder diverses vegades a participar en les xerrades que formen part de 'Càpsules contra la injustícia', un programa subvencionat per la Direcció General de Cooperació per treballar en valors i en consciència social. "Els explic la meva experiència i els dic que l'alberg és indigne. El menjar és molt xerec, el tracte que reps tampoc és gaire bo. Hi ha gent meravellosa, però també hi ha persones que van molt passades de drogues o medicaments. Sempre hi ha problemes". A continuació, afegeix: "El carrer tampoc no és bo, perquè és molt perillós". Ell va quedar sense res quan varen morir els seus pares i no té cotitzat el mínim per cobrar. "Amb el que em varen deixar al principi tenia per pagar-me una habitació, però es va acabar", diu.

Sense sostre denuncia la situació que pateixen

Un altre sense llar que no vol que se'n publiqui el nom explica que ha passat dos anys al carrer i que una vegada mentre dormia li varen pegar una pallissa a Pere Garau. "Un home em va pegar coces perquè el molestava que fos allà". Recorda que li han llençat fems per damunt i li han pixat el lloc on dormia.

Diferents alumnes de l'IES Emili Darder han valorat molt positivament el programa. "Cal conscienciar-ne més la societat, perquè la situació és molt dura", ha dit una de les joves estudiants. La coordinadora de Metges del Món, Belén Matesanz, ha informat que enguany continuaran amb aquest programa.

stats