Societat 13/03/2024

Metges i arquitectes demanen a Cort que tanqui carrers principals de Palma per millorar la salut dels habitants

El COAIB i el COMIB s'han unit per plantejar alternatives que tinguin resultats visibles en la ciutat i els que hi viuen

2 min
El Passeig Marítim a l'època de Covid

PalmaEl Col·legi Oficial d'Arquitectes de les Illes Balears (COAIB) i el Col·legi Oficial de Metges de les Illes Balears (COMIB) han presentat una iniciativa conjunta que proposa la unió de la salut i l'arquitectura per millorar la vida dels habitants de l'Arxipèlag , un projecte que neix com a resultat d'una trobada entre les entitats. Ambdós col·legis estan pendents de reunir-se amb el batle de Palma, Jaime Martínez, per presentar el projecte, que recomana el tancament d'una part de les Avingudes, el passeig Marítim i el carrer de Jaume III amb els objectius de reduir la circulació de vehicles al centre de la ciutat, fer minvar la població i incentivar els vincles socials, una proposta que ja s'ha posat en pràctica a les grans ciutats com Madrid o Barcelona.

Davant aquesta iniciativa, el degà del COAIB, Bernat Nadal, ha aclarit que no estan parlant "d'incomunicar la ciutat", sinó de "mantenir un equilibri entre la realitat i on volem anar". També ha recordat que durant la pandèmia es va tancar el passeig Marítim i ha afegit que, "encara que la motivació sigui diferent, la tasca és la mateixa". D'altra banda, el president del COMIB, Carles Recasens, ha afirmat que "la ciutat ja té experiència prèvia, no només en època del covid, sinó també en curses populars i festivitats de Palma, durant les quals es tanca temporalment l'accés dels vehicles i es dona prioritat al vianant perquè hi pugui transitar".

El projecte consta de sis píndoles de contingut didàctic –provinents de la iniciativa que es va iniciar a Catalunya fa dos anys– sobre com la millora de la il·luminació i la ventilació d'un habitatge resulten beneficioses per a la salut. Els vídeos explicatius aniran acompanyats d'un debat o una xerrada d'un especialista i a partir de la setmana que ve estaran presents a les xarxes socials amb "l'objectiu de perdurar en el temps, cosa que dependrà de la capacitat i sensibilitat que tinguin tant empreses com administracions a l'hora de sumar-s'hi", ha recordat Nadal.

"El marge de millora implicarà que moltes administracions es posin d'acord. S'haurà de millorar molt el transport públic i hauran de donar alternatives per arribar al mateix punt que abans, però d'una manera més eficient i menys contaminant", ha remarcat el degà del COAIB. El projecte requereix la col·laboració d'entitats com l'Ajuntament de Palma o dels consells insulars i, segons Nadal, la participació implica "que tothom s'alineï amb una certa sensibilitat". "De l'urbanisme no se'n pot fer política, és una cosa que hem demanat sempre des d'aquesta institució", ha sentenciat.

stats