Societat 27/03/2021

La mestra Jerònia Juan, la primera dona montuïrera a qui se li ha dedicat un carrer del poble

El passat 4 de març, el Consistori va aprovar per unanimitat en una sessió plenària de caràcter extraordinari dedicar-li aquest carrer

1 min
Victòria i Antònia Andreu Juan, les dues filles de

PalmaL'Ajuntament de Montuïri ha inaugurat aquest dissabte la placa del carrer dedicat a la mestra Jerònia Juan, la primera dona montuïrera que tindrà un espai públic en forma d'homenatge al poble. Segons han informat en un comunicat, el passat 4 de març, el Consistori va aprovar per unanimitat en una sessió plenària de caràcter extraordinari dedicar aquest carrer a la mestra.

Durant la cerimònia d'inauguració de la placa, han explicat que Jerònia Juan Cerdà (1905-1997) es va graduar a Palma l'any 1925 i va fer classes a Eivissa, Formentera, Tózar (Granada) i Alaró. A més, formava part de la generació de mestres formats el primer terç del segle XX que eren partidaris d’una renovació pedagògica i que florí amb la proclamació de la II República. 

Després de l’aixecament militar que donà lloc a la Guerra Civil, el primer Tribunal Depurador la va suspendre de sou i ocupació perquè “era simpatitzant d'Esquerra Republicana i va votar la candidatura del Front Popular en les darreres eleccions". Tot i això, un any després va poder tornar al càrrec després de certificar la seva "bona conducta". Durant dècades va exercir com a mestra a Montuïri, va arribar a ser directora del centre en diferents ocasions i es va jubilar l'any 1975.

Des de l'Ajuntament han recordat que durant anys han reconegut la seva figura per l'empremta que va deixar a les persones que es varen educar amb ella i que per això han decidit dedicar-li el carrer CEIP Joan Mas i Verd, que està al costat de les escoles on va exercir la majoria de la seva vida.

stats