Societat 02/01/2019

Més a prop del Sol que en cap altre moment de l'any

Aquest dijous serem 5 milions de quilòmetres més a prop del sol que al juliol

Miquel Bernis
2 min
Un avió enxampat passant just per davant el sol aquest matí a Gavà / XAVI CABO

BarcelonaPer estrany que sembli, aquest dijous al matí serem més a prop del sol que en cap altre moment de l'any. Enguany el periheli es produirà aquest dijous poc després de dos quarts de set del matí. El fet que l'òrbita de la Terra al voltant del Sol no sigui del tot circular sinó una mica el·líptica produeix aquesta petita diferència, que té el seu moment oposat a principis de juliol, quan es produeix l'afeli.

La distància entre la Terra i el Sol canvia substancialment d'un moment a l'altre, fins a 5 milions de quilòmetres. Durant el periheli, la Terra se situa a uns 147 milions de quilòmetres del Sol, i durant l'afeli, en canvi, la separació augmenta fins als 152 milions. Tot i que és una diferència apreciable, aquest no és el factor que explica les estacions, és la inclinació amb què la Terra dona voltes al voltant del Sol el que defineix les estacions.

Podríem pensar que encara que aquests cinc milions de quilòmetres no defineixin les estacions sí que poden fer que l'estiu de l'hemisferi sud sigui més càlid que el de la meitat nord del planeta. El fet és, però, que el planeta globalment està més fred durant el periheli que durant afeli, pel fet que a l'hemisferi nord hi ha més superfície continental que al sud. El continent és més fàcil d'escalfar i refredar que el mar, i per això globalment el juliol és sempre el mes més càlid de l'any al planeta, i en canvi el gener, el més fred.

Tampoc els estius duren el mateix a l'hemisferi nord que a l'hemisferi sud. El planeta es mou més a poc a poc durant l'afeli que durant el periheli. L'estiu a l'hemisferi nord és entre 2 i 4 dies més llarg que l'hivern, i viceversa, i això també facilita que globalment el planeta s'escalfi més al juliol que al gener. Per exemple, enguany el nostre hivern durarà 88 dies i 23 hores, i en canvi l'estiu s'allargarà 93 dies i 16 hores, més de 4 dies i mig més.

stats