Crisi de l'habitatge
Societat 29/05/2024

Més de la meitat de les persones que atén Càritas Mallorca no disposa d'un habitatge en condicions

L'organització ha destinat al voltant de 120.000 euros només en ajudes directes relacionades amb el lloguer, un 74% més que l'any anterior

Ara Balears
3 min
Una persona a ca seva, en actitud pensativa o preocupada.

PalmaMés de la meitat de les persones que va atendre Càritas Mallorca el 2023 (52%) no disposava d'un habitatge en condicions —un 12% més que l'any anterior i un increment respecte del 34% que suposava aquesta realitat el 2021— cosa que ha duit l'organització a destinar al voltant de 120.000 euros només en ajudes directes relacionades amb el lloguer, un 74% més que l'any anterior. "L'habitatge és el pou sense fons que es menja els recursos mensuals de les famílies", ha assenyalat la directora de Càritas Mallorca, Esther Romero, a la presentació de la memòria de l'entitat presentada aquest dimecres.

Segons recull Europa Press, Romero ha dit que la problemàtica de l'accés a l'habitatge "crida cada dia a les portes de Càritas" i aquesta s'ha convertit en el factor d'exclusió social principal. En aquest sentit, la memòria de Càritas, que ha estat presentada sota el lema 'On ens necessitin. Obrim camí a l'esperança', alerta del notable percentatge de beneficiaris (25%) que ha de compartir pis, de vegades amb menors, amb els consegüents problemes de convivència i desprotecció que suposa. Per això, Romero ha reclamat una política social d'habitatge que sigui efectiva. En detall, Càritas va destinar l'any passat 63.500 euros i ajuts per a lloguer d'habitacions, 52.384 euros per a lloguers ordinaris i 6.600 euros per a altres despeses relacionades amb l'arrendament.

La directora de Càritas Mallorca, Esther Romero; el bisbe de Mallorca, Sebastià Taltavull; i l'administrador general de Càritas, Joan Bassa.

L'import que Càritas Mallorca va destinar a ajudes econòmiques a l'habitatge puja fins als 191.000 euros (un 65% més que l'any anterior) si se sumen altres ajuts com els destinats a pal·liar la pobresa energètica, les hipoteques o l'aigua. El bisbe de Mallorca, Sebastià Taltavull, ha instat les administracions a retallar partides de qüestions "menys urgents i necessàries" per intentar pal·liar aquesta problemàtica.

En termes generals, l'any passat, Càritas va atendre 8.804 persones en un total de 42.592 intervencions. La meitat, 4.009 van acudir per primera vegada a l'organització, mentre que un 8% pateixen una situació de pobresa crònica. Entre les persones ateses, un 73% són persones extracomunitàries de les quals 2.800 són de Colòmbia, 1.703 d'Espanya i 838 del Senegal. Les dones es mantenen per sobre dels homes atesos.

Càritas, amb la manifestació del 25M: "Mallorca no es ven"

Relacionat amb la qüestió de l'habitatge, els representants de Càritas i Taltavull han mostrat el seu suport a la manifestació convocada dissabte passat (25M), que va discórrer pels carrers de Palma sota el lema 'Mallorca no es ven', i va recordar que treballadors i voluntaris van participar i ha posat èmfasi en el fet que l'accés a l'habitatge "crea angoixa a les famílies". Taltavull ha insistit que l'Església sempre ha denunciat les situacions de desigualtat i injustícia i ha reclamat que el dret a un habitatge digne es concreti en normatives, mentre que Romero ha afirmat que "és difícil quedar-se callat quan s'està cada dia a prop de persones que pateixen aquesta problemàtica".

El document de Càritas adverteix igualment de l'increment de l'atenció a persones que estan en una situació administrativa irregular, que representen un 48% de les persones ateses l'any passat, un percentatge que augmenta un 10%.

Pel que fa a les accions més significatives de l'entitat, als serveis de Càritas Parroquial es van atendre 7.700 persones. A l'apartat d'economia solidària, els representants han destacat que 1.787 persones han participat en programes de formació i orientació, dels quals 297 han trobat feina. En aquesta línia, l'any passat es van organitzar una desena de cursos de formació on van participar 165 persones dels quals un 65% va trobar feina. L'empresa de Càritas Eines x Inserció, que gestiona la roba de segona mà, va generar 24 contractes i va recollir 961.000 quilos de roba que es va recuperar i reutilitzar.

Gairebé 4 milions d'euros en acció social

L'administrador general de Càritas Mallorca, Joan Bassa, ha destacat que tota la feina de l'entitat és una realitat gràcies als voluntaris i treballadors, així com gràcies a les aportacions privades (65% del total) i als fons públics (34%). En concret, el finançament privat va assolir els 2,4 milions d'euros i el públic els 1,3 milions. Bassa ha destacat que l'any passat Càritas va invertir un total de 3,9 milions d'euros en acció social, projectes d'economia solidària, cooperació internacional i gestió pròpia.

En aquest punt, l'administrador ha advertit del descens de les aportacions privades, tot i que augmenten les actuacions i les persones ateses, fet que desemboca en una situació de "dèficit permanent" que podria comprometre la sostenibilitat de l'entitat.

stats