Societat 23/11/2023

Més de la meitat dels ciutadans de les Balears tenen excés de pes i el 16% té obesitat

Prop del 4% de la població adulta sofreix obesitat severa, un percentatge que es redueix al 2% en el cas dels nins i adolescents

ARA Balears
2 min
Les Illes són la comunitat amb major percentatge de ciutadans que valoren positivament la seva salut.

PalmaEl 52,2% dels ciutadans de les Balears té excés de pes i el 16% té obesitat, segons dades de l'estudi ENE-COVID fet pel Centre Nacional d'Epidemiologia de l'Institut de Salut Carlos III (ISCIII) i l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (Aesan) recollides per Europa Press. L'estudi analitza la seroprevalença de la infecció per la covid el 2020 a l'Estat. En aquest sentit, les dades indiquen igualment que entre els nins i adolescents d'entre 2 i 17 anys, la taxa de prevalença d'excés de pes és de prop del 30% (un 27,8%), i l'obesitat és d'un 11,4%. L'estudi també assenyala que un 3,6% de la població adulta de les Illes sofreix obesitat severa, percentatge que es redueix al 2% en el cas dels nens i adolescents.

Quant a la població adulta que pateix excés de pes, un 52,2%, les dades mostren que afecta més els homes (un 61,4%) que les dones (43,2%). Per la seva banda, té sobrepès el 36,2% dels ciutadans de l'Arxipèlag (un 44,5% entre els homes i un 28,1% entre les dones). Així mateix, la taxa de prevalença d'obesitat és d'un 16,9% en homes i d'un 15% en dones. Igualment, un 3,4% dels homes de les Illes té obesitat severa, un 3,8% en el cas de les dones.

L'estudi també apunta a una taxa de pes estàndard d'un 45,8%, que es concreta en un 38,3% en homes i en un 53,1% en dones. Segons les dades, un 2,1% de la població estaria en una situació d'infrapès.

Un 11% dels nins i adolescents té obesitat

Les dades també reflecteixen les taxes d'excés de pes, obesitat i la resta de variables entre els nins i adolescents d'entre 2 i 17 anys. En aquesta línia, en referència amb l'obesitat, l'11,4% dels nins i adolescents de les Illes en tenen. Aquesta afecta més els nins (12,1%) que les nines (10,6%). L'excés de pes, que afecta el 27,8%, també afecta més els nins (32,6%) que les nines (22,9%). Passa el mateix amb el sobrepès, que afecta el 16,6% dels participants en l'estudi. En aquest cas, ocorre igual que en els casos anteriors, i afecta més els nins (20,5%) que les nines (12,3%).

D'altra banda, la prevalença d'obesitat severa en nins i adolescents d'entre 6 i 17 anys es troba en un 2% i, concretament, afecta en un 3,9% els nins i en un 0% les nines. D'aquesta manera, un 69,6% dels nins i adolescents de les Illes es troben en un pes estàndard i un 2,6% se situa en infrapès.

En termes generals, els resultats de la investigació revelen que, tant en la població infantil com en l'adulta, l'excés de pes (que engloba el sobrepès) i l'obesitat són majors entre homes. Quant a l'estudi, aquest va comptar amb 57.131 participants adults i 10.543 nins. A partir del pes i la talla autodeclarats, els equips d'investigadors han pogut estimar la prevalença estatal, autonòmica i provincial d'obesitat i excés de pes en la població infantil, adolescent i adulta a l'Estat. A més, s'han pogut avaluar diferències per altres factors, com ara les dimensions del municipi, o dades socioeconòmiques individuals i contextuals.

stats