Guerra d'Ucraïna
Societat 25/02/2023

Més d'un centenar de persones es concentren a Palma per donar suport a Ucraïna

Es compleix un any des que es va produir la invasió russa i el començament de la guerra

2 min
1496f480 1af8 4df9 9ded a25e87e3571f

PalmaUn centenar de persones s'han concentrat avui horabaixa a la plaça d'Espanya de Palma per mostrar el seu suport a Ucraïna i els seus ciutadans, just el dia en què es compleix un any de la invasió russa i l'inici de la guerra. Els concentrats, convocats per l'Associació Família Ucraïnesa, Amar Ucraïna i l'Associació d'Ajuda a Ucraïna, han duit pancartes en què demanaven la finalització del conflicte bèl·lic i que es frenin les aspiracions de Putin.

Durant la concentració s'han cridat consignes com "No al genocidi per part de l'agressor rus" i s'ha llegit un manifest en ucraïnès i en castellà, en el qual han acusat Rússia de voler desmantellar l'ordre internacional i retornar el món "a l'època dels imperis". A més, han demanat als estats democràtics que aportin més ajuda a l'exèrcit ucraïnès, per fer "inevitable" la seva victòria. En declaracions als mitjans, el vicepresident d'Amar Ucraïna, Joan Prat, ha considerat que és improbable que la guerra acabi en breu i que les necessitats són les "mateixes" que l'endemà de la invasió.

Concentració a la plaça d'Espanya en suport a Ucraïna.

Més de 18.000 morts

D'ençà de l'inici de la guerra, més de 18.000 civils ucraïnesos han mort a conseqüència dels atacs d'artilleria, aeris i terrestres, que l'exèrcit rus ha realitzat a nombroses ciutats i pobles del país, segons dades de l'ONU. A conseqüència del conflicte bèl·lic, més de 8 milions de persones han hagut d'anar-se'n del seu país, 167.726 de les quals han arribat a Espanya, el 2,07% del total, i 3.000 a Mallorca. Amb l'objectiu de fer costat a Ucraïna, els estats han entregat ajudes per valor de 138,530 milions d'euros, dels quals Espanya n'ha aportat 387,4 milions, el 0,03% del seu PIB.

El suport internacional a Ucraïna també s'ha materialitzat per mitjà de les visites dels líders internacionals sobre el terreny. 59 líders s'han reunit amb el president ucraïnès Volodímir Zelenski. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, hi ha anat en dues ocasions, la darrera de les quals el 23 de febrer. Sánchez va intervenir al Parlament d'Ucraïna, on els diputats el varen ovacionar pel seu suport a la nació.

stats