Societat 01/02/2023

Un centenar de docents interins es manifesten a Palma per denunciar "la mort" dels seus drets

Els professionals acusen la Conselleria d’ignorar-los i els sindicats de no representar-los

2 min
Manifestació dels interins a la plaça Espanya

PalmaUn centenar de docents interins s'han manifestat aquest dimarts horabaixa a la plaça d'Espanya de Palma per denunciar que la Conselleria d'Educació "els ignora" i reclamar millores laborals. Els assistents, que no estan vinculats a cap sindicat, s'han vestit de negre per simbolitzar que estan de dol per "la mort dels seus drets". "Estam molt preocupats, no ens escolten i hem dit prou", ha exclamat una de les assistents, Magda Ferrer.

El fet malestar per la gestió del procés d'estabilització extraordinari a l'àmbit educatiu és el fet que ha precipitat la protesta. En especial, l'anunci per part d'Educació que els interins havien de participar de les oposicions i el concurs de mèrits per tenir dret a cobrar la indemnització que els pertocaria si perdessin el lloc de feina.

"Van d'esquerres i és una vergonya. Ens diuen un divendres que dilluns acaba el termini per inscriure'ns i, si no, ens quedam sense feina ni indemnització", ha criticat Dani Pons, docent interí a Mallorca. Ha remarcat que la convocatòria d'oposició extraordinària no inclou totes les especialitats "i no té cap sentit que m'hagi d'apuntar a una feina d'alguna cosa que no sé només per no perdre la indemnització". En aquest sentit, ha acusat la Conselleria de tenir un "afany recaptatori".

A banda d'aquesta qüestió, els interins demanen altres mesures com la recuperació de la indemnització d'estiu i la convocatòria d'oposicions separada per illes per afavorir la conciliació laboral i familiar. A més, denuncien que el sistema de substitucions els genera "molta incertesa", ha dit Ferrer. "Tenim informació nul·la. Quan anam a una plaça no sabem quan hi estarem ni què passarà, i els companys que marxen a altres illes no saben si hauran de llogar un lloc per tres dies o un mes", ha afegit.

Dins el grup d'interins també s'han manifestat professors de Formació Professional que han quedat a l'atur a pocs anys per jubilar-se perquè no tenen el grau universitari que ara es requereix per exercir la docència. "Som una trentena d'afectats amb més de trenta anys d'experiència que ens han tret al carrer dient-mos que ja no valem per a la docència perquè tenim titulacions antigues que no són les que ens exigien quan vàrem entrar", ha explicat un dels afectats, José Luís García.

Sense els sindicats

La manifestació ha estat organitzada mitjançant un grup de WhatsApp amb més d'un miler de membres on també s'ha publicat un comunicat amb reclams de millores per al col·lectiu. Per la seva banda, els sindicats majoritaris STEI i ANPE varen reclamar a la Conselleria que allargàs el termini d'inscripció (que en el cas de les oposicions acabava aquest dilluns) per donar marge als afectats.

Aquest dimecres s'han de reunir en una mesa sectorial amb els representants de la Conselleria per abordar el problema, però els manifestants creuen que ja és tard: "No serveix de res parlar dia 1 quan el termini ha acabat", ha assenyalat Pons, que considera que falta més lluita sindical: "Haurien de ser aquí per representar els nostres problemes".

stats