Societat 02/06/2023

Més d'un centenar d'empreses i entitats demanen un compromís polític per conservar i recuperar la mar balear

Els representants de diversos sectors reclamen als partits que la preservació marina tingui un paper destacat en el futur pla de govern

ARA Balears
2 min
El fons marí balear

PalmaUn total de 150 empreses i entitats s'han adherit al Pacte Blau Balear, una iniciativa impulsada per la Fundació Marilles que demana als partits polítics que assumeixin cinc compromisos amb la mar i la costa balear en els seus programes de govern i d'acció parlamentaris. Aquests objectius consisteixen en la creació d'una xarxa de santuaris marins que cobrirà un 10% de la mar balear; engegar plans de conservació i recuperació d'hàbitats i espècies vulnerables; garantir una pesca sostenible i eliminar la furtiva i el comerç fraudulent; millorar la qualitat de les aigües litorals i invertir un mínim d'un 1% dels pressupostos públics en conservació marina.

Així ho han exposat en un comunicat aquest divendres, en què han fet públic el primer llistat d'adhesions, entre les quals figuren Camper, Melià, Trasmapi, Caixabank, Iberostar, Grup Riu, Associació de Constructors de les Balears, Port Portals, Marina Ibiza, Fundació Sa Nostra, PIMEM, Federació Hotelera de Mallorca, WWF i els GOB de totes les Illes, juntament amb altres empreses i entitats ambientals i socials.

El director de Marilles, Aniol Esteban, ha assegurat que la diversitat d'actors que han donat suport al Pacte Blau Balear "envia un missatge molt clar als futurs governs de les nostres illes: volem més acció per protegir la mar i la costa balear, i volem un ferm compromís amb mesures concretes". En aquest sentit, ha afegit que la conservació marina "és una responsabilitat de tothom que no n'entén de partidisme. Una mar i una costa en excel·lent estat de conservació són la millor assegurança que podem comprar per fer front als impactes del canvi climàtic, garantir la prosperitat econòmica de les Illes i el benestar de la ciutadania".

Pel que fa al Pacte, aquest es va presentar el passat mes de març al Parlament balear i des d'aquell moment ha rebut un nombre elevat d'adhesions des de tots els àmbits de l'Arxipèlag.

"No podem només utilitzar la mar per gaudir-ne i extreure'n, ens hem de posicionar i cuidar-la. El Pacte Blau proposa compromisos realistes, necessaris, assumibles i amb base legal emparats en acords previs regionals, estatals i internacionals. És molt esperançador veure que tantes empreses i sectors que durant anys havien expressat la seva preocupació per la conservació marina hi facin visible el seu suport", ha conclòs Esteban.

stats