Infraccions
Societat 04/01/2023

Menys de la meitat de les denúncies per lloguer il·legal d'embarcacions ha acabat en sanció

El Govern ha obert 101 expedients per no tenir autorització per a l'activitat i només 44 s'han conclòs

1 min
Agents de la Guàrdia Civil participen de la campanya.

PalmaEl Govern ha tramitat 101 expedients per llogar embarcacions d'esbarjo de manera il·legal durant el 2022. D'aquests, 44 s'han conclòs i traduït en sancions econòmiques per un import total de 39.580 euros, segons ha explicat la Direcció General de Transport Marítim en un comunicat. És un 48,53% més d'expedients que l'any 2021, quan se'n varen tramitar 68.

Aquests expedients corresponen a dues infraccions. Una d'elles, és la realització de l'activitat sense haver fet la corresponent declaració responsable o sense autorització, sempre que no es compleixin els requisits legals o reglamentaris per executar l'activitat. Una infracció considerada greu i que s'ha saldat amb l'obertura de 51 expedients.

La segona infracció més freqüent és la de no portar a bord una còpia de la declaració responsable o autorització, o no mostrar-la al funcionari inspector o autoritat que la sol·liciti. Una infracció lleu, que ha motivat l'obertura de 50 expedients durant l'any 2022. Pel que fa a la distribució per illes, el 44,55% dels expedients incoats corresponen a Menorca, el 25,74% a Mallorca, 15,84% a Eivissa, l'11,88% a Formentera i l'1,98% a Cabrera.

Les inspeccions només es dugueren a terme durant els mesos de juny, juliol, agost i setembre a Palma, Alcúdia, la Colònia de Sant Jordi, Sóller, Andratx, Ciutadella, Eivissa, Sant Antoni de Portmany i Formentera. Es varen inspeccionar 72 vaixells i embarcacions. Les sancions s'emmarquen en la campanya d'inspeccions que s'inicià l'any 2021 i que s'ha repetit durant el 2022 a causa de l'auge del lloguer d'embarcacions d'esbarjo.

Els tècnics de la Direcció General de Transport Marítim amb la col·laboració del Servei Marítim de la Guàrdia Civil i de la Conselleria de Medi Ambient i Territori són els encarregats de tramitar els expedients.

stats