Societat 01/09/2021

Menys d'un 20% dels alumnes interessats a cursar Religió Islàmica ho podrà fer aquest curs

Educació defensa que està "complint la normativa" i que oferir la matèria als centres educatius és "ampliar drets"

2 min
Una mare amb els seus fills a la tornada de l'escola.

PalmaUn 17% dels alumnes musulmans que volen cursar religió islàmica als centres públics de les Illes Balears ho podrà fer aquest curs. La Conselleria d'Educació ha rebut devers 900 sol·licituds i el pla pilot que s'engegarà enguany preveu oferir 150 places, segons ha informat el director general de Planificació i Ordenació de Centres, Antoni Morante, aquest dimarts en roda de premsa. Les places es distribuiran entre les tres escoles escollides per la Conselleria –que són els CEIP de Ses Salines, la Colònia de Sant Jordi i Lloseta– i s'oferiran a les etapes d'Infantil i Primària.

"Hem estat prudents, volem anar a poc a poc", ha defensat el conseller d'Educació, Martí March, que ha expressat la seva voluntat que no es generin "conflictes ni divisions" en una decisió que "només aplica una norma". "Són ciutadans que tenen uns drets reconeguts i no ens queda més remei que donar resposta a les seves necessitats", ha remarcat. March creu que el debat de si s'ha d'oferir o no la matèria de Religió a l'escola "a la curta o a la llarga és una reflexió que s'haurà de fer, però mentrestant l'únic que podem fer és aplicar la normativa".

En el mateix sentit s'ha expressat Morante: "No restringim drets, els reconeixem i els ampliam". Així mateix, ha defensat que no s'han escollit centres de municipis amb més població musulmana per no provocar un "efecte cridada" i que molts alumnes canviïn de centre per poder cursar la matèria. Ha posat l'exemple d'Inca, on hi ha tres centres públics i sis de concertats, i molts alumnes musulmans estan escolaritzats en centres concertats catòlics. "Hem de garantir l'escolarització de forma equilibrada", ha dit el director general. Al mateix temps, ha admès que "encara no tenim la solució" per donar resposta a aquests supòsits i que "en algun moment s'haurà de solucionar".

La Conselleria va signar, el 2019, un conveni amb la Comissió Islàmica d'Espanya perquè s'introduís l'assignatura de religió islàmica a un màxim de deu centres de les Illes Balears el curs 2020-21. Per la pandèmia, aquest pla pilot es va posposar i finalment es posarà en marxa enguany i als tres centres esmentats. Calculen que s'hauran de contractar dos professors per impartir la matèria.

Cal tenir en compte que els infants tenen dret a l'ensenyament de la religió islàmica a totes les comunitats autònomes per una llei estatal del 1992, sorgida d'un acord de col·laboració amb la Comissió Islàmica d'Espanya. A més, l'article 27 de la Constitució estableix que els poders públics "han de garantir el dret dels pares que els seus fills rebin formació religiosa i moral d'acord amb les seves pròpies conviccions".

stats