Societat 14/05/2022

Menorca recupera el mercat del cavall postpandèmia

La raça menorquina guanya espai en la compravenda i se situa en xifres similars a les del 2019, segons l’Associació de Criadors

Ivan Martín
4 min
Imatges d'una edició anterior de la fira del Cavall de Menorca que és celebre a Es Mercadal.

MaóEl cavall és l’animal que pren més protagonisme a Menorca, especialment durant la temporada estiuenca, coincidint amb la celebració de les diferents festes patronals. La raça menorquina és una de les més preuades a tot el món i enguany està d’enhorabona. La XXIV Fira del Cavall torna del 20 al 22 de maig després de dos anys sense poder-se celebrar a causa de la crisi sanitària del covid-19, tot i que el Concurs Morfològic sí que es va poder fer a porta tancada i fou retransmès per internet.

El president de l’Associació de Criadors i Propietaris de Cavalls de Raça Menorquina, Cristóbal Marquès, ha assegurat que aquest any s’han incrementat considerablement els canvis de titularitat, prova inequívoca que el mercat de compravenda d’exemplars s’ha mogut. Les dades oficials es donaran a final d’any, però des de l’entitat confirmen que el nivell d’operacions torna a les xifres del 2019. Pel contrari, també s’ha registrat un descens de naixements, fet que s’atribueix a les dificultats econòmiques.

Marquès explica que entre la pandèmia i la guerra de Rússia a Ucraïna la situació és més difícil: “Les persones que tenien un cavall per afició és el primer que s’han llevat per reduir costos”. I hi afegeix: “L’altre gruix de propietaris, els pagesos, pateix una crisi molt forta pel baix preu del litre de llet”. A més, el president de l’associació exposa un clar exemple del retrocés en el camp de Menorca: “Fa trenta anys venia vedells de quinze dies a 50.000 pessetes i ara surten per 50 euros”.

Els preus dels cavalls són molt canviants i poden variar per diferents aspectes. Així, una egua de l’any 2015 costa en aquests moments uns 5.000 euros i un cavall del 2007 el compraríem per 4.500 euros. En aquest sentit, Marquès considera que el preu oscil·la entre 5.000 i 15.000 euros. De fet, les últimes operacions s’han tancat per quantitats superiors: “Els Estats Units són uns enamorats de la raça menorquina i s’han venut cavalls per 20.000 euros”. Curiosament, el mercat nord-americà és una excel·lent sortida per al sector, així com altres països com França, Itàlia, Holanda i Suïssa.

El cavall de raça menorquina és un exemplar que reuneix unes característiques que el diferencien d’altres. L’espai natural en què creix és una de les claus per entendre una funcionalitat que ha evolucionat fins a adaptar-se als nous temps. L’equí autòcton destaca per la versatilitat i la bellesa. Es tracta d’un cavall eumètric, amb perfil subconvex a recte i musculós, d’esvelta figura i lluny de terra, d’extremitats fines i aploms correctes. La seva conformació és forta i resistent, les femelles més estilitzades que els mascles, de cap i cos més allargats, amb el coll més fi i allargat, i la gropa més quadrada. L’alçada mínima dels mascles se situa en 1,54 metres, i 1,51 les femelles. Actualment, Menorca té censats 3.800 animals d’aquesta raça.

Susana Mora: “Com si fos la primera”

La presidenta del Consell de Menorca ha reconegut que el fet de reprendre la fira és motiu d’alegria i temps per recuperar la il·lusió, una passa més per deixar enrere la pandèmia: “És com si fos la primera, amb més força i esperança que mai”. També representa un nou argument per entendre el producte que, com a destinació, l’illa por oferir: “Menorca té molt per donar els 365 dies de l’any, som sol i platja, però també natura, patrimoni i cavall”.

Mora creu que la Fira del Cavall és el punt de partida d’un estiu en què aquest animal és el protagonista de les festes: “Esperem que el 2022 sigui el punt d’inflexió i poder deixar enrere el covid-19, cal gaudir i ser feliços amb la nova normalitat”.

El XXXI Concurs Morfològic i de Funcionalitat reunirà un total de 87 cavalls i 21 egües. El recinte firal del Mercadal acollirà la gran festa del cavall menorquí, un motiu de satisfacció, segons assenyala el batle del municipi, Francesc Ametller: “La centralitat del poble és una via per dinamitzar l’economia local, i donar suport al cavall és donar-ne a l’illa”. Ametller recorda que el turisme, el comerç i la gastronomia són els aspectes que fan créixer el municipi, a més de la tradició pagesa. Les previsions de l’Ajuntament apunten que passaran per la fira unes 10.000 persones.

La primera reunió del Grup de Treball sobre Benestar Animal a les Festes de Menorca, impulsada pel Consell i integrada per les juntes de caixers, ajuntaments i veterinaris, ha servit per encarregar un document que reculli recomanacions en matèria sanitària i de benestar animal per millorar les festes populars. Aquesta mesura s’ha pres davant la tramitació del projecte de llei de protecció, drets i benestar dels animals al Congrés dels Diputats, així com les seves possibles afectacions.

La màxima institució insular ha encarregat el treball a un equip integrat per Eduard Cunilleras (Unitat Equina de l’Hospital Clínic Veterinari de la UAB), Xavier Manteca (AWEC-Animal Welfare Education Center), Manel López i Sergi Olvera (ambdós de l’ERPAW-Grup de Recerca en Endocrinologia, Fisiologia Reproductiva i Benestar Animal de la UAB). Olvera, que és també caixer a les festes de Gràcia (Maó), és el responsable d’un estudi encarregat per l’ajuntament d’aquesta ciutat sobre indicadors d’estrès en els cavalls que participen en les festes. La intenció és vetllar per la continuïtat de la festa amb garanties totals que es compleixin els protocols de benestar animal, i, si s’escau, millorar les bones pràctiques. El grup de treball es tornarà a reunir a mitjan juny per conèixer els resultats de l’estudi.

stats