Societat 07/05/2020

Menorca, l'illa on la carn de me i el peix són més barats

Segons l'Observatori de Preus, les taronges i les llimones han pujat a totes les Balears

Ara Balears
4 min
L'Observatori de Preus ha fet públic el quart informe

PALMAEl quart informe publicat per l'Observatori de Preus de la Direcció General de Polítiques per a la Sobirania Alimentària, el qual data del 28 d'abril, ha detectat que Menorca és l'illa on la carn de me i el peix són més barats, segons ha informat el Govern mitjançant un comunicat.

L'Observatori ha detectat que el preu del me s'ha mantingut estable a les grans superfícies respecte del començament de la crisi del coronavirus. Per exemple, el preu del me sencer es ven a 8,99 euros, un cèntim més car que el 24 de març, mentre que el quilo de costelles es ven a 18,27 euros, 0,14 més que el 24 de març. La cuixa de me sí que ha davallat una mica, i ha passat d'11,11 euros el quilo a l'inici de la crisi a 9,65 euros el quilo. Segons ha explicat la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, en algunes grans superfícies també s'ha detectat la venda de porcella negra a un preu molt semblant a la blanca, així com la introducció de be ecològic com a producte nou.

Pel que fa als mercats, els preus del me també es mantenen estables. El me sencer ha davallat 0,08 euros i es ven a 11,80 euros /quilo. El quilo de costelles es manté a 20,79 euros, mentre que la cuixa està a 9,27 euros /quilo, 0,36 euros menys que a l'inici de la crisi. La porcella ha davallat 7,93 euros i ara es ven a 73,30 euros/quilo.

A Menorca s'ha detectat un manteniment del preu del me, el qual es ven sencer en el mercat de Ciutadella a 6 euros/quilo. El quilo de costelles costa 12,50 euros i el preu del quilo de cuixa és de 9 euros. En el cas d'Eivissa, s'ha detectat un augment del preu del me. Sencer costa 0,20 euros més el quilo, i es ven a 11,50 euros/quilo. El quilo de costelles costa gairebé un euro més que fa unes setmanes, 19,90 euros. Això sí, la cuixa de me es ven a 10,90 euros el quilo, un euro menys que fa unes setmanes.

El preu del peix ha davallat a les grans superfícies de Mallorca. Per exemple, el quilo de sípia ha baixat 0,34 euros (ara costa 20,93) i el de sardina, 5 euros. En canvi, als mercats el peix ha pujat de preu (només el del gerret s’ha mantingut) en els casos de la sípia, la sardina, el lluç i l’aladroc.

En el cas del mercat de Ciutadella, a Menorca, els preus en general s’han mantingut o han davallat una mica. Per exemple, el gerret es manté a 4 euros/quilo; la sípia ha davallat 2 euros, i es ven ara a 20 euros/quilo; la sardina es manté a 12 euros/quilo, i el lluç ha davallat 2 euros i es ven ara a 13 euros/quilo. Pel que fa al mercat d’Eivissa, alguns preus han davallat, especialment en el cas de la sípia (gairebé 7 euros/quilo), mentre que el lluç ha pujat dos euros el quilo, i es ven ara a 21,90 euros/quilo.

Pel que fa a la fruita, els preus han experimentat un augment la darrera setmana, coincidint amb el final de la temporada dels productes fins ara observats, és a dir, llimones i taronges. A les grans superfícies de Mallorca s'han trobat taronges a 1,54 euros/quilo (0,20 euros més cares que al principi de la crisi) i llimones a 2,39 euros/quilo (0,66 euros més cares que al principi de la crisi). Als mercats, les taronges han pujat 0,66 euros respecte del principi de la crisi, i ara es venen a 1,93 euros/quilo. A les botigues de proximitat s’han mantingut de preu. A Menorca, al mercat de Ciutadella, s’ha observat que les taronges han pujat 0,10 eurosel quilo i ara es venen a 1,50 euros/quilo, mentre que al mercat d’Eivissa es mantenen de preu a 1 euro el quilo.

La Conselleria d'Agricultura ha informat que el proper informe de l’Observatori de Preus recollirà els preus de les fruites que comencen la temporada, com l’albercoc, la cirera, la maduixa, el melicotó, el meló, la nespla, la pera, la poma, la pruna, el raïm i la síndria.

Quant a la verdura, a les grans superfícies, en general, es detecta una davallada de preus, com el del pebre blanc, la tomàtiga de ramellet, la lletuga i el carabassó. En els mercats s’observa un manteniment de preus amb una certa tendència a la pujada en certs productes com, per exemple, les bledes (a 1,10 euros/manat), el pebre blanc mallorquí (1,48 euros més car que al principi de la crisi) o la tomàtiga de ramellet (0,45 euros més car que al principi de la crisi). A les botigues de proximitat en general es mantenen els preus dels productes, però sí que es detecta que puja de preu la carxofa, un fet que coincideix amb el final de la seva temporada. Pel que fa als mercats d’Eivissa i de Mallorca, es detecta un manteniment dels preus amb una certa tendència a la baixa d’alguns productes, com la tomàtiga de ramellet, la d’ensalada, el carabassó i les bledes.

En el cas de la llet, a les grans superfícies es ven la local a 0,83 euros/litre (just 3 cèntims/litre més cara que al principi de la crisi), mentre que a les botigues de proximitat es manté de preu en els 0,97 euros/litre. Els ous, per la seva banda, han pujat en general una mica de preu durant la crisi a les grans superfícies (els ous extra L categoria 1 , per exemple, han pujat 1,28 euros la dotzena), mentre que a les botigues de proximitat han mantingut el preu.

stats