Societat 05/04/2022

Menorca Activa alerta del perill de les autocaravanes per a la conservació natural

L'associació assegura que aquest fenomen no es produeix únicament durant la temporada alta

Iván Martín
1 min
Caravana aparcada a una zona no regulada de la urbanització de Binibèquer.

MAÓL'associació Menorca Activa ha denunciat davant el Consell Insular de la proliferació de furgonetes i autocaravanes en espais no regulats. L'entitat, depenent de PIME, ha mostrat preocupació per aquest fet, i ha advertit que l'ús d'aquests vehicles s'ha multiplicat els darrers anys, especialment durant la crisi sanitària ocasionada pel covid-19.

A més, l'associació ha assegurat que aquest fenomen no es produeix únicament durant la temporada alta, ja que s'han detectat molts vehicles fora de les àrees delimitades i preparades per pernoctar, més enllà dels mesos d'alta densitat turística. Per aquest motiu, Menorca Activa recorda al Consell que aquests vehicles estan incomplint la normativa que regula l'acampada a l'illa, i consideren que les persones que estiuegen en furgonetes o caravanes fora dels espais regulats són un clar risc per a l'entorn natural: "Els espais on s'instal·len els vehicles solen estar pròxims a pinars i marines, i això suposa un elevat risc d'incendi", assenyalen en un comunicat.

D'altra banda, avisen que l'acumulació d'aquests usuaris a determinades zones com aparcaments pròxims a les platges podria traslladar una imatge de deixadesa envers la preservació natural: "Per exemple, tovalloletes que s'eixuguen a les parets seques, sabates fora dels vehicles per evitar el mal olor a l'interior, cans sense corretja al voltant dels vehicles o persones netejant estris de cuina que acaben de servir per menjar al costat dels vehicles".

Finalment, apunten que l'estacionament de caravanes i furgonetes empitjora considerablement l'accés segur per camins i aparcament.

stats