Societat 05/07/2022

Menorca acollirà a l'octubre el I Congrés de Periodisme Gastronòmic

Està dividit en dos blocs: un dedicat a parlar sobre la gastronomia en femení i un per reflexionar sobre l'autocrítica

Iván Martín
1 min
Imatge de la presentació del Congrés.

MAÓEl municipi del Mercadal acollirà del 7 al 9 d'octubre el I Congrés de Periodisme Gastronòmic, en el marc del mandat de Menorca com a Regió Europea de la Gastronomia, que té com a objectiu reflexionar sobre l'escriptura que s'empra en els articles o reportatges.

La idea de l'entitat organitzadora, l'Associació de Periodistes i Escriptors de les Balears, és promoure el debat amb cuiners i professionals de l'hostaleria, però hi poden participar els lectors i els seguidors de la crítica. La previsió és que hi assisteixin ponents d'àmbit estatl i internacional. Un dels integrants de l'associació és Pep Pelfort: "Vindran ponents de molt de nivell i primeres espases, amb la idea que siguin ells els protagonistes, i no els cuiners, com estam acostumats a veure en aquest tipus d'esdeveniments".

El Congrés està dividit en dos blocs; un primer dedicat a parlar sobre la gastronomia en femení, i un segon per reflexionar sobre l'autocrítica gastronòmica. En el primer s'emfatitzarà la poca presència femenina en els mitjans de comunicació i s'intentarà reivindicar figures pioneres que han existit a la història, per valorar la tasca diària de les cuineres no remunerades i el seu llegat en forma de receptaris.

D'altra banda, el segon bloc està dedicat a analitzar diferents aspectes de l'escriptura gastronòmica, la crítica, el fenomen dels influenciadors i les xarxes socials, a més de la falta d'independència associada a grups mediàtics i patrocinadors, el suport a la sostenibilitat i a la gastronomia circular: "Al final de les jornades volem consensuar un decàleg de periodisme gastronòmic ètic, que sigui una declaració de principis amb l'objectiu que les crítiques es regeixin per criteris de responsabilitat i no es comprin".

stats