Societat 24/02/2022

Memòria de Mallorca denuncia crims contra la humanitat per les víctimes exhumades en fosses

L'entitat ha duit als tribunals els casos de les persones mortes a Calvià, Llucmajor, el Pou de l'Àguila i Marratxí

ARA Balears
2 min
Acte que va organitzar l'Associació Memòria de Mallorca al cementeri de Palma.

PalmaL'Associació Memòria de Mallorca ha posat aquest dijous quatre denúncies als jutjats de Palma de l'avinguda Alemanya pels crims contra la humanitat presumptament comesos contra les víctimes exhumades a les fosses de Calvià, Llucmajor, el Pou de l'Àguila i Marratxí. L'entitat ha anunciat que la propera setmana presentarà dues denúncies més per les fosses de Porreres i Son Coletes als jutjats de Manacor.

A partir d'informes científics ja finalitzats de les exhumacions, Memòria de Mallorca ha reiterat que els crims contra la humanitat que representen les execucions extrajudicials, les desaparicions forçades o els assassinats "ni prescriuen ni poden amnistiar-se". Així, l'associació ha recordat que a Calvià s'han recuperat 11 víctimes –tres d'elles identificades per ADN–; a Marratxí, cinc –dues identificades–, al Pou de l'Àguila, tres víctimes –amb una identificada– i a Llucmajor, quatre d'identificades per ADN.

A banda d'aquestes, la setmana vinent es presentaran dues denúncies als jutjats de Manacor, que fan referència a la segona fase de la fossa de Porreres, amb 65 víctimes recuperades –tres ja identificades– i les de la primera i segona fase de Son Coletes, amb un total de 79 víctimes recuperades, cinc de les quals ja identificades. En total, fins ara s'han exhumat 218 persones a Mallorca, assassinades per la repressió franquista, segons dades de l'Associació.

"Les víctimes han d'estar al centre dels processos de memòria, han de prevaler els seus drets, que, com a víctimes de greus violacions dels drets humans, els corresponen", han destacat. Així, l'Associació ha lamentat que les seves denúncies sempre acabin arxivades i han recordat que enguany es compleixen 16 anys de la primera que van posar a Espanya per crims contra la humanitat, el 2006.

"Memòria de Mallorca ha continuat batallant en els tribunals, i així ho continuarem fent, aquí i fora, fins que les nostres víctimes tinguin el dret, com tots, de ser escoltades i emparades pels tribunals", han conclòs.

stats