Societat 05/11/2021

Noves fosses i concentracions de restes òssies, alguns resultats de les excavacions de Son Coletes

Els tècnics d’Aranzadi i Atics iniciaran a partir d’ara l’excavació de la zona de passadissos

ARA Balears
1 min
Dues dones treballant en una de les fosses.

PalmaEs compleix la tercera setmana d’excavacions de la segona fase d’intervencions en l’antic cementeri de Son Coletes, a Manacor, i l’equip tècnic, format per arqueòlegs i antropòlegs d’Aranzadi i Atics, comença a concloure les tasques en les dues primeres zones obertes: la zona 1, on es localitza la base de l’antiga creu del cementeri, i la zona 4, la part enjardinada ubicada a l’oest del recinte.

Segons han explicat en un comunicat, les tasques a la zona 1 s’han centrat en l’excavació d’un total de 15 sepultures que s’han datat en les dècades de 1820 i 1830, sense localitzar, per tant, restes relacionades amb la Guerra Civil. Per una altra part, a la zona 4 l’equip ha localitzat finalment quatre fosses amb mostres evidents d’haver contingut cossos enterrats que varen ser extrets durant les tasques de construcció del cementeri a principi de la dècada de 1950.

Una de les excavadores a Son Coletes.

A més, s’ha localitzat una nova concentració d’ossos en posició secundària, pendent d’excavació per poder comprovar si hi ha restes de víctimes de la Guerra Civil. En el primer agrupament d’ossos localitzat, les restes presenten evidències clares de lesions perimortem i materials associats a les víctimes de la repressió, com són mostres de calçat, sivelles i alguns fragments de bala.

Ara, les màquines retroexcavadores comencen a rebaixar la zona dels passadissos, on es preveu localitzar la continuació de dues de les fosses descobertes l’any 2020: la fossa 2 i la fossa 3, amb restes de víctimes civils i milicians, que indicaven una més que probable continuïtat.

stats