Cultura 23/02/2022

Una passa més per recuperar les restes de les víctimes del franquisme a ses Figueretes, Eivissa

Aquest dimecres ha començat la tercera i darrera fase d'exhumació i el sondeig se centrarà en la zona de la capella

ARA Balears
2 min
Els ossos que s'han trobat en les fases anteriors de l'exhumació a Ses Figueretes.

PalmaEl Govern balear continua fent passes per localitzar i recuperar les restes de més víctimes de la Guerra Civil i la repressió franquista. Segons ha informat l'Executiu en un comunicat, aquest dimecres s'ha iniciat la tercera fase d'exhumació de ses Figueretes, a Eivissa, on durant els darrers anys s'ha estat treballant i s'han trobat les restes de 18 persones, així com restes de fragments ossis que encara s'estan analitzant.

En concret, en aquesta tercera intervenció, que durarà aproximadament una setmana, es durà a terme un darrer sondeig a la zona, prop de la capella on ja es varen documentar marques de trets a la paret. Precisament, el vicepresident Juan Pedro Yllanes ha assegurat que tenen la "convicció que cal continuar i insistir en la recerca de les restes de les persones assassinades pel franquisme i enterrades en fosses comunes" en aquest cementeri.

Roda de premsa abans de començar les tasques.
Dos treballadors començant les tasques.

A més, ha volgut demanar disculpes en nom de l'Administració perquè han arribat tard. "Més de 40 anys després de l'arribada de la democràcia, tenim encara una xifra inadmissible de desapareguts al nostre país", ha lamentat. L'exhumació del cementeri vell de ses Figueretes s'emmarca en el Pla 2021-2022 d'actuacions en fosses de la Guerra Civil del Govern de les Illes Balears, que impulsa la Vicepresidència de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica i que preveu també una primera intervenció en el cementeri nou de Sant Francesc Xavier, a Formentera.

Cal recordar que des del 2014 fins avui, el Govern ha identificat un total de 36 víctimes del franquisme i ha recuperat els cossos de 218 persones, així com restes o fragments amb evidències de ferides perimortem en les diferents fosses.

Actuacions prèvies a ses Figueretes

El 2018 la Societat de Ciències Aranzadi va dur a terme una primera intervenció a ses Figueretes, a les tres zones del cementeri on, segons els testimonis orals, s'haurien enterrat les víctimes: al corredor central; al cementeri no catòlic i a les fosses comunes laterals. Només a la fossa comuna lateral esquerra els sondejos van ser positius. En aquesta zona, es van trobar les restes parcials de dues persones que, per les seves característiques, correspondrien a algunes de les víctimes que se cercaven. Es tractava d'un enterrament simultani, sense fèretre. Tots dos cranis presentaven fractures d'aspecte perimortal —produïdes al voltant del moment de la mort— en el crani compatibles amb el pas de projectil d'arma de foc.

Aquesta intervenció va permetre, a més, incloure noves actuacions en el cementeri vell d'Eivissa dins del segon Pla de fosses que va impulsar el Govern dels Illes Balears, a través de la Secretaria Autonòmica de Sectors Productius i Memòria Democràtica.

La segona intervenció es va dur a terme durant els mesos de setembre i octubre del 2020 per l'empresa Atics, al llarg dels quals es van fer sondatges que seguien la línia de les troballes fetes en les primeres excavacions. Com a resultat, es va documentar la presència de marques d'impacte de trets d'arma de foc en la paret d'una de les capelles. També es va trobar munició de l'època i diversos fragments de crani, alguns amb fractures d'aspecte perimortal i altres amb possibles lesions produïdes pel pas d'un projectil d'arma de foc. Aquestes troballes permetrien inferir que almenys part de les execucions es van fer dins el cementeri.

Ara, aquesta tercera intervenció farà un últim sondatge a continuació dels ja fets que cobreixi tota l'àrea fins al final de la fossa comuna esquerra per completar la cerca.

stats