Societat 23/10/2019

La meitat de les cambreres de pis asseguren que prenen calmants per suportar el dolor per la càrrega de feina

Un estudi del Govern xifra en 18 habitacions i 45 llits la mitjana diària que han de netejar les treballadores

Ara Balears
2 min
Una ‘kelly’ treballant

PalmaLa meitat de les cambreres de pis de les Illes han de prendre analgèsics durant la temporada alta per suportar el dolor causat per l'elevada càrrega de feina que tenen als hotels, segons un estudi del Govern en el qual han participat 1.043 empleades d'aquest col·lectiu i que xifra en 18,1 habitacions i 44,6 llits la seva mitjana de feina.

Ho han donat a conèixer aquest dimecres a la UIB la consellera de Salut, Patricia Gómez; el conseller de Model Econòmic, Iago Negueruela, i el cap d'investigació d'Atenció Primària de les Illes, Joan Llobera, que han destacat la importància de l'estudi per poder ajudar aquestes treballadores a millorar la seva qualitat de vida.

Les dades recollides assenyalen que entre un 55% i un 70% de les cambreres de pis assegura que pateix sovint o de manera crònica de mal a la regió lumbar, els canells i les mans, i a la regió cervical durant la temporada de feina. El 40% de les entrevistades percep que el seu estat de salut és dolent o molt dolent. L'estudi, que s'ha fet amb la participació de 39 centres de salut, destaca que l'edat mitjana de les treballadores és de 43,3 anys, amb una vida laboral en aquest sector de 10,7 anys.

Gómez ha destacat que l'estudi també ha recollit dades optimistes, ja que revela que a les treballadores els agrada la seva feina i que valoren de manera positiva el seu horari i la relació amb les companyes. Com a aspecte negatiu, recalquen les condicions de treball, ja que defineixen la feina com a estressant, poc valorada i físicament dura. Constaten una millora amb la prevenció de riscos laborals, però més d'un 50% reconeix que no apliquen les mesures preventives indicades.

Negueruela ha destacat que el govern espanyol ha inclòs com a malaltia laboral la patologia a les extremitats superiors causada per la feina de les cambreres de pis, una inclusió que va ser relativament senzilla, ja que està reconeguda a altres professionals. L'objectiu ara és que s'hi puguin incloure altres tipus de malalties, com la lumbàlgia. També considera que seria just que les empleades es poguessin jubilar de manera anticipada sense penalització, com poden fer els empleats de la mineria o la pesca.

Llobera ha explicat que per millorar la situació del col·lectiu s'inicia un programa pilot de suport a les treballadores centrat en la dieta i l'activitat física, així com en les estratègies d'afrontament del dolor crònic. Un 20% d'aquestes treballadores té analgèsics prescrits, però el seu consum habitual es produeix en més d'un 50%. "Ens preocupa qualsevol tipus d'automedicació", ha indicat Llobera, de manera que es treballaran també altres maneres de combatre el dolor, com l'entrenament postural.

Pel que fa a la càrrega de feina, Llobera ha indicat que en algun cas s'arriba als 60 llits per dia, que és la mitjana que constata un estudi sobre aquest sector a las Vegas.

stats