Megaparc fotovoltaic
Societat 16/03/2023

El parc fotovoltaic de Selva cau de manera definitiva per manca d'aval ambiental

Red Eléctrica Española notifica els promotors que queden exclosos de la tramitació per connectar-se a la xarxa

2 min
El parc solar ocuparà 50 hectàrees al terme municipal de Selva.

PalmaRed Elèctrica ja ha notificat els promotors del megaparc solar de Son Fuster, principalment dins el terme de Selva, que queden exclosos de la tramitació de la connexió a la xarxa elèctrica per no haver aconseguit un dels requisits imprescindibles per poder operar: una declaració d'impacte ambiental positiva. En conseqüència, el projecte fotovoltaic més gran que es trobava en fase de tramitació arreu de les Balears cau de manera definitiva i en cas que els seus promotors el volguessin tornar a posar en marxa haurien d'iniciar la tramitació de bell nou. El motiu és que els promotors no han aconseguit dins els terminis establerts l'informe d'impacte ambiental favorable per part de la Comissió Balear de Medi Ambient. 

Aquesta passa burocràtica impossibilita que el projecte acabi la tramitació definitiva i, per tant, es pugui connectar a la xarxa. L'Estat havia establert, mitjançant un reial decret llei de 2020, un termini als projectes de parcs solars en fase de tramitació, per poder planificar les connexions d'aquestes noves instal·lacions a la xarxa general, tenint en compte que es tracta de contribucions de gran volum. En aquest requeriment, es fixava una data límit superada la qual els parcs perdien els drets adquirits. En el cas dels promotors d'aquest polèmic parc, que havia tensionat molt part dels habitants de Selva, calia aportar una DIA o declaració d'impacte ambiental positiu, però no ha estat possible i, per tant, Red Eléctrica ha remès als promotors que queden exhaurits aquests permisos. I és que Red Eléctrica, com a responsable del transport energètic, és l'empresa que ha gestionat les comprovacions del compliment de cada parc solar i ha pogut constatar com els promotors del macroparc solar no han pogut assolir l'avaluació d'impacte ambiental positiva.

Aquesta instal·lació preocupava i molt centenars de veïns del terme municipal de Selva, que durant els darrers mesos havien criticat que el Govern autonòmic atorgàs categoria de projecte estratègic a una iniciativa que té "un fort impacte sobre el camp". "No participam del negoci turístic ni de la saturació que patim, no tenim per què menjar-nos aquest parc amb el pretext que estam en contra del medi ambient", va dir un veí a la celebració d'un debat recent sobre el tema a Selva, i que va moderar l'ARA Balears.

Entitats ecologistes com el GOB i part dels veïns de Selva s'havien manifestat en contra d'aquest parc, pel seu impacte visual, que hauria ocupat una extensió de més de 52 hectàrees. La major part de l'extensió del futur parc solar, amb unes 70.000 plaques a sòl rústic d'alt valor, es trobava dins el terme de Selva, però una petita porció entrava dins els límits del municipi d'Inca.

stats