Societat 06/07/2021

Medi Ambient troba un niu de vespa asiàtica a Mallorca

Es tracta d'un rusc que encara s'estava començat desenvolupar i els exemplars no han tingut temps per crear-ne un altre

2 min
Exemplar de vespa asiàtica

PalmaEl servei de Protecció d'Espècies de la Conselleria de Medi Ambient ha informat aquest dilluns que ha trobat un niu de vespa asiàtica (Vespa velutina nigrithorax) a Marratxí, una espècie invasora que es va declarar erradicada fa set mesos, però va tornar a ser detectada al mateix municipi el cap de setmana. El rusc es trobava enganxat en una paret d'una casa i estava en una fase embrionària, o sigui, que encara s'estava començat desenvolupar i els exemplars que l'habitaven no han tingut temps suficient per crear-ne un altre, segons ha aclarit en una roda de premsa el cap del servei de Protecció d’Espècies, Ivan Ramos.

El cap ha dit que la troballa del niu segurament correspon a una nova introducció de l'espècie a Mallorca, perquè en els darrers quatre anys no se n'havia trobat cap. Per acabar de confirmar-ho, però, un equip d'investigadors del Departament de Biologia de la Universitat de les Illes Balears (UIB) farà un estudi genètic dels exemplars localitzats a Marratxí per determinar si realment es tracta d'una nova introducció o, per contra, el niu està relacionat amb vespes que s'havien declarat erradicades..

El conseller de Medi Ambient, Miquel Mir, ha destacat la rapidesa amb la qual s'ha pogut intervenir el niu i ha celebrat que s'hagi trobat en un estat de desenvolupament inicial. "És una gran notícia haver-ho trobat així; ara continuaran les tasques de seguiment identificar nous exemplars", ha dit el conseller. El darrer niu que es va trobar a l'illa –l'única de l'Arxipèlag on s'havia detectat– va ser el juliol de 2018. Des de llavors s'havien continuat posant trampes, però no se'n va localitzar cap rastre més, i el Govern donà l'espècie invasora per liquidada a les Balears l'any passat, per la qual cosa convertí les Illes en el primer territori europeu en aconseguir-ho. El conseller, però, ja va alertar que la vespa asiàtica podria tornar a entrar a l'Arxipèlag. "No es pot abaixar la guàrdia i hem d’estar preparats per a una eventual reaparició d’aquesta o altres espècies exòtiques invasores", va dir quan anuncià l'erradicació de l'espècie. "Som conscients que la vespa asiàtica continua en plena expansió a la Península i que si ha arribat una vegada, pot tornar a fer-ho", va afegir.

La Conselleria ha activat totes les xarxes d'albirament, que foren un factor clau en l'exitosa campanya d'erradicació de l'espècie entre 2015 i 2020. En cas que es trobi un possible exemplar, cal comunicar-ho immediatament al servei de Protecció d'Espècies (606 87 52 44 o especies@dgcapea.caib.es) o a través de l'aplicació Vespapp de la Universitat de les Illes Balears. És important enviar una fotografia de l'exemplar sospitós, perquè la vespa asiàtica es pot confondre amb espècies autòctones de vespa.

La vespa asiàtica és una espècie invasora i una greu amenaça per a l'apicultura i la biodiversitat, s'alimenta d'abelles i fa que es perdin ruscs, fet que al seu torn complica la pol·linització de diverses plantes autòctones. Es va detectar a Europa per primera vegada el 2004, a França. El 2010 se'n va trobar el primer exemplar a l'estat espanyol, a la localitat navarresa d’Amaiur, i el 2015 va saltar l'alerta a Mallorca, quan, gràcies a la col·laboració d'apicultors, se'n varen localitzar exemplars a la zona del mirador de les Barques, a Sóller.

stats