Societat 14/11/2019

Medi Ambient i Territori gestionarà 153,8 milions d'euros el 2020

D'aquests, 10,5 milions procedeixen de l'Impost de Turisme Sostenible

Ara Balears
2 min
Medi Ambient i Territori gestionarà 153,8 milions d'euros el 2020

PalmaLa Conselleria de Medi Ambient i Territori del Govern gestionarà 153,8 milions d'euros el 2020, segons ha anunciat aquest dijous el conseller Miquel Mir, en una compareixença parlamentària davant la Comissió d'Hisenda i Pressupostos. Mir ha puntualitzat que d'aquests 153,8 milions, 10,5 milions procediran del fons de l'Impost de Turisme Sostenible (ITS), i que el "pressupost consolidat" serà de 211,9 milions.

El conseller ha anunciat que una de les seves prioritats serà invertir "en el cicle de l'aigua". "Per a aquest concepte, hem reservat uns 154 milions d'euros", ha precisat. El responsable de Medi Ambient i Territori ha assegurat que la Direcció General de Recursos Hídrics tindrà un pressupost de 94 milions, mentre que el manteniment i condicionament dels torrents disposarà d'"un milió d'euros més que el 2019, gràcies a l'aportació de l'ITS".

La recuperació de la ribera del torrent Gros o el torrent de Bunyola (Mallorca) i la millora de "punts conflictius" de la xarxa hidrològica d'Eivissa "es beneficiaran de pròximes inversions", ha anunciat. Entre les obres previstes, Mir ha destacat la construcció d'una nova estació de bombament (EBAR) del Migjorn Gran (Menorca), la finalització de l'emissari submarí de Ciutadella, la substitució parcial de la xarxa de sanejament de Ciutadella Nord i millores a les depuradores d'Eivissa.

La Direcció General d'Espais Naturals i Biodiversitat disposarà d'un pressupost de 34,7 milions d'euros, 2 més que aquest any. La gestió d'espais naturals tindrà el 2020 una partida pressupostària de 3,6 milions d'euros, mig milió més que el 2019, i la de proveïment disposarà de 25 milions d'euros. Un altre dels projectes destacats per al 2020, segons Mir, serà la redacció del Pla d'Ordenació dels Recursos Naturals (PORN) del Parc Natural del Trenc.

L'Institut Balear de la Natura (Ibanat) tindrà un pressupost de 21,7 milions d'euros i el pressupost de Planificació Forestal és de 5,1 milions, als quals cal sumar 456.000 euros per executar el projecte ITS de tractament del combustible vegetal en punts estratègics de gestió.

La preservació de la posidònia en els fons marins de les Balears, la previsió d'incendis forestals i la potenciació del Consorci per a la Recuperació de la Fauna de les Illes, que tindran a disposició 1,1 milions d'euros, són alguns altres dels objectius que té damunt la taula el conseller Mir.

La Direcció general de Territori i Paisatge tindrà un pressupost d'1,83 milions; i la de Residus i Educació Ambiental, de 5,7 milions, part dels quals anirà a la implantació de la Llei de residus i sòls contaminats. Mir ha anunciat que una altra de les seves prioritats per a l'any que ve serà reclamar al govern espanyol les competències en matèria de costes perquè, segons ha dit, "és insostenible que una franja territorial i tan estratègica com les Illes Balears sigui gestionada des de Madrid".

stats