Societat 21/03/2023

Medi Ambient digitalitza més de 20.000 pàgines de l'Arxiu Històric Forestal de les Illes

Els documents daten del 1817 fins a l'actualitat

ARA Balears
2 min
Elements de l'Arxiu Històric Forestal

PalmaEl Govern i el Centre Forestal de les Balears (Cefor) han presentat aquest dimarts la digitalització de l'Arxiu Històric Forestal de les Illes, coincidint amb el Dia internacional dels boscos, que enguany commemora el 90è aniversari del viver forestal. L'arxiu consta de més de 841 documents, i més de 20.000 pàgines, sobre la història de l'administració forestal encarregada de la gestió i conservació dels espais forestals insulars, que daten del 1817 fins ara.

El conseller de Medi Ambient, Miquel Mir, ha destacat la importància de facilitar l'accés de la ciutadania a una informació "tan valuosa com aquesta col·lecció documental". En aquest sentit, entre els documents s'hi troben la proposta del primer Parc Nacional d'Europa de Miramar, l'estudi dels Monts d'Utilitat Pública (MUP) adquirits per l'Estat durant les Desamortitzacions del segle XIX, o projectes com la reforestació del sistema dunar de Formentera, del 1945.

L'arxiu es pot consultar en línia i s'hi pot cercar la documentació a partir dels autors, les matèries o els llocs. Les tasques de classificació també han permès recuperar la biblioteca del Cefor, on hi ha més de 4.000 llibres de temàtica forestal i agrícola, alguns dels quals es poden consultar a la plataforma. La Conselleria ha subratllat que el portal compleix els estàndards internacionals de descripció arxivística.

D'altra banda, l'actual arxiu, ubicat a les cases de la finca pública de Menut, va estar a punt de desaparèixer el 1984, quan una nevada va esbucar la teulada de la sala on hi havia els documents històrics. Per aquest motiu, l'espai tenia greus problemes de conservació, a causa de la humitat, fet que va provocar que alguns documents es trobassin en molt mal estat.

Així, el 2004 es varen fer uns primers treballs provisionals per tal de garantir-ne la conservació, però impedien l'obertura al públic. Finalment, va ser el 2020 quan el Servei de Gestió Forestal i el Cefor varen començar a substituir les caixes per arxivadors lliures d'àcid i a escanejar els documents per millorar-ne la conservació.

stats