Societat 19/11/2021

Medi Ambient actuarà per evitar l'extinció de l'escarabat endèmic de Formentera

La Conselleria ha donat continuïtat a un projecte de recuperació d'espècies silvestres de les Balears

ARA Balears
2 min
Un exemplar d'Akis bremeri , l'escarabat endèmic de Formentera.

PalmaEl Projecte d'Actuacions per a la Recuperació d'Espècies Silvestres (ARES) de la Conselleria de Medi Ambient preveu fer seguiments anuals de l'escarabat endèmic de Formentera (Akis bremeri), així com elaborar un document d'actuacions urgents per a la conservació d'aquesta espècie, segons ha informat la Conselleria aquest divendres en un comunicat. Es tracta d'un coleòpter que habita les zones costaneres dels Trucadors, l'estany Pudent i els Pujols. Precisament, és en aquesta part de l'illa on més s'ha estès en els darrers anys la moda de fer caramulls de pedres, un costum massiu que provoca un efecte erosiu molt important sobre el paisatge litoral i la supervivència de l'espècie.

La larva d'aquest petit escarabat es desenvolupa sota la protecció de les pedres. El moviment de pedres a les zones arenoses elimina el seu principal refugi diürn, perquè és un insecte nocturn. D'aquesta manera, els caramulls de pedres eliminen les possibilitats de supervivència de les larves, cosa que pot dur aquesta espècie cap a l'extinció. Les dures condicions que hi ha al litoral, amb forts vents, salinitat i temperatures extremes, fan que siguin poques les espècies que hi poden viure. Per això, una simple pedra i un còdol ajuden a retenir la humitat i facilitar la projecció necessària per a l'arrelament d'una planta que faciliti la presència de petits animals que menjaran excrements d'ocells marins i, així, aniran incorporant a poc a poc nutrients a la terra.

El conseller de Medi Ambient, Miquel Mir; el cap del Servei de Protecció d'Espècies, Iván Ramos, i la directora executiva de SEO/BirdLife, Asunción Ruiz, han presentat aquest divendres la continuació del projecte, que es va executar entre el 2017 i el 2020. La iniciativa preveu fer actuacions fins al 2024 amb un pressupost estimat de 510.937 euros.

Seguiment de 39 espècies de flora amenaçades

Entre els principals objectius del projecte ARES 2 hi ha el seguiment de 39 espècies de flora amenaçades, però també fer una dotzena de protocols de germinació i cultiu. També es preveu l'estudi genètic de les espècies amb major variabilitat, per determinar prioritats d'actuació. El projecte també preveu fer un estudi genètic de la rosseta (Marmaronetta angustirostris), una petita ànnera en perill crític de desaparició. Es redactarà un nou pla de recuperació i conservació de quiròpters i es faran censos complets de les poblacions d'abellerol (Merops apiaster) i de corb marí (Phalacrocorax aristotelis). També s'avaluarà l'afectació de les captures accidentals amb ormeigs de pesca sobre el virot gros (Calonectris diomedea) i el virot petit (Puffinus mauretanicus).

Un altre projecte destacat és l'avaluació de la biomassa disponible a les Balears per a les espècies carronyaires. A més, es continuarà amb les tasques divulgatives i informatives dels darrers anys, així com el seguiment de les esteses elèctriques, on sovint moren les aus. "Si una cosa ens ha ensenyat la pandèmia, és la importància de poder gaudir d'espais naturals i d'una biodiversitat rica, perquè no només és una qüestió estètica, sinó que un medi ambient fort i divers ens garanteix tenir millor salut", ha reivindicat el conseller Miquel Mir.

stats