Societat 20/05/2020

Com controlarà la policia l'obligatorietat de portar mascareta al carrer i als espais tancats?

Els agents ordenaran posar-se-la o bé retirar-se a una zona on es pugui mantenir la distància

Ara
2 min
L’ús de mascareta serà obligatori als espais públics

Madrid / BarcelonaAquest dijous entra en vigor l'obligatorietat de dur mascareta al carrer i als espais tancats sempre que no es pugui mantenir la distància de seguretat, després que el Butlletí Oficial de l'Estat hagi publicat aquest dimecres l'ordre ministerial que ho regula. La mesura serà obligatòria per als més grans de sis anys i estarà recomanada per als infants d'entre tres i cinc. Tal com ja ha fet durant l'estat d'alarma, els cossos policials tenen una complicada tasca de control del compliment de les instruccions i el ministeri d'Interior ha donat a conèixer com procediran els agents.

Els primers dies les forces i cossos de seguretat de l'Estat potenciaran la funció pedagògica i, quan detectin una persona que incompleixi la mesura, li requeriran que es posi la mascareta o que es retiri de la zona on no pot mantenir la distància de dos metres. Si no vol posar-se l'eina de protecció haurà de marxar a un lloc on sí que pugui garantir la llunyania respecte a la resta de gent. Si la desobediència es produeix en espais tancats d'ús públic o oberts a l'aire lliure, es demanarà a la persona en qüestió que l'abandoni.

En cas que no s'atengui a l'ordre de la policia, es farà una proposta de sanció en virtut de la llei de protecció de la seguretat ciutadana, altrament coneguda com a llei mordassa, que ja s'ha estat utilitzant fins ara. "La desobediència o resistència a l'autoritat o als seus agents en l'exercici de les seves funcions, quan no siguin constitutives de delicte, així com la negativa a identificar-se a requeriment de l'autoritat o dels seus agents o l'al·legació de dades falses o inexactes en els processos d'identificació", són constitutius d'infracció greu, segons marca l'article 36.6 de l'esmentada llei.

En la regulació de les mascaretes s'aconsella l'ús de les quirúrgiques o higièniques, i queden fora de l'obligatorietat les persones amb dificultats respiratòries, les que tinguin altres contraindicacions de salut degudament justificades, les que per la seva discapacitat o dependència puguin presentar alteracions de conducta, les que estiguin fent activitats incompatibles amb l'ús de la mascareta, com ara beure o menjar, o les que es trobin en situacions considerades de causa major.

La mascareta serà obligatòria tant a la via pública com en espais a l'aire lliure i en qualsevol lloc tancat d'ús públic o que estigui obert al públic si no és possible mantenir-hi la distància de seguretat de dos metres entre persones. De fet, es precisa que l'obligatorietat de l'ús de la mascareta no ha d'anul·lar mesures bàsiques com mantenir la distància o rentar-se les mans. La mesura serà vigent mentre es mantingui l'estat d'alarma i les seves pròrrogues.

Aquesta decisió del govern espanyol arriba després que les comunitats autònomes l'haguessin demanat de manera "unànime" durant la reunió de Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (SMS) i amplia l'obligatorietat que ja era vigent al transport públic. L'ordre publicada al BOE la va signar ahir el ministre de Sanitat, Salvador Illa, i es justifica per l'objectiu de "reduir la transmissió comunitària" del covid-19, "no només per la seva alta transmissibilitat, sinó també per la capacitat que han demostrat les mascaretes de bloquejar l'emissió de gotes infectades, molt important quan no és possible mantenir la distància de seguretat".

stats