Coronavirus

La mascareta, només al transport públic, als centres sanitaris i per a les visites a les residències

Sanitat estudia la quarta dosi per a majors de 80 anys

ARA Balears
2 min
Les mascaretes han deixat de ser obligatòries també a l'interior d'establiments

Barcelona/PalmaNi per entrar en una botiga, ni al teatre, al cinema o als gimnasos. Tampoc a la feina, ni a l'escola. Més de 700 dies després, la mascareta ha deixat de ser obligatòria també als espais interiors. El Butlletí Oficial de l'Estat ha publicat aquest dimecres al matí l'ordre de retirada, que només preveu algunes excepcions: encara caldrà dur mascareta al transport públic, a les farmàcies i als centres de salut, i també a l'hora de visitar una persona en una residència, tot i que els usuaris d'aquests centres podran fer vida als espais comuns sense portar-ne.

El real decret elimina la mascareta als entorns laborals, malgrat que deixa en mans dels responsables de riscos laborals de les empreses la decisió final sobre si ha de ser necessària en algun espai determinat. Segons el ministeri de Sanitat, aquesta decisió es prendrà en funció de les característiques dels llocs de treball (ventilació, distància adequada) i no per l'evolució de la pandèmia. "Dependrà del lloc i l'entorn", va dir la ministra Carolina Darias en una entrevista a Onda Cero.

Com que la decisió depèn de les empreses, aquest dimecres molts treballadors de les Balears han rebut la nova normativa encara amb incertesa. La consellera de Presidència, Mercedes Garrido, va afirmar ahir que la recomanació del Govern en els edificis públics és dur la mascareta "en els espais comuns i als llocs de feina on no es pugui mantenir el metre i mig de distància i no hi hagi mampares que separin les persones".

El director de l'Institut Balears de Seguretat i Salut Laboral (IBASSAL), Rubén Castro, ha demanat "prudència els primers dies a l'hora de llevar la mascareta" en els entorns laborals. En una entrevista a IB3 Ràdio ha demanat als treballadors que esperin les decisions dels serveis de prevenció de riscos laborals abans d'anar a fer feina sense mascareta. Així mateix, ha remarcat que la recomanació és que la mantinguin les persones vulnerables, i, pel que fa a les empreses, "dependrà de l'activitat, si té contacte o no amb el públic, si hi ha molta afluència de públic, si és possible o no mantenir la distància de metre i mig, etc.", ha precisat.

Per la seva banda, Patricia Gómez va apel·lar ahir a la "responsabilitat individual i col·lectiva" davant aquesta nova etapa. Va explicar que han augmentat els ingressos per covid, i actualment hi ha 145 pacients infectats als hospitals (12 més que la setmana passada), dels quals 21 estan a l'UCI.

Les excepcions

Les visites a les residències és una de les excepcions en les quals encara caldrà fer ús de la mascareta. La resta són el transport públic (tot i que no serà obligatòria a les andanes i estacions), els centres sanitaris (les persones ingressades en un hospital no caldrà que en portin, però sí el personal i les visites) i les farmàcies. El reial decret especifica que els establiments no podran obligar ningú a utilitzar mascareta ni tampoc fer fora els clients que no en portin. Malgrat tot, el text insta a fer un ús responsable de la mascareta i aconsella fer-la servir en concentracions multitudinàries o en reunions i celebracions on hi hagi persones especialment vulnerables al virus.

Quarta dosi?

Darias va explicar dimarts que la ponència de vacunes està estudiant la necessitat d'administrar dins d'aquest any una quarta dosi a les persones més grans de 80 anys, com ja estan fent alguns països com Itàlia.

stats