Violència masclista

Marlaska es queda sol amb la idea d'informar les víctimes de violència masclista dels antecedents de la parella

Interior revisa amb les policies de tot l'Estat on ha fallat el sistema de protecció en un any en què el 40% de les assassinades havien denunciat

2 min
Una pancarta denunciant els assassinats de dones, en un minut de silenci.

BarcelonaOnze dones assassinades al desembre i quatre més durant els primers vuit dies de gener. Aquest és el tràgic recompte de dones mortes a mans de les seves parelles o exparelles a Espanya les últimes setmanes. El repunt de la violència masclista més extrema ha disparat totes les alarmes al govern espanyol i també als cossos policials, que avui es trobaran –en una reunió que durarà fins dimecres– per tractar aquesta qüestió i millorar la prevenció.

A la trobada, el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, vol repassar i analitzar què va passar en els casos de les 49 dones mortes el 2022 i estudiar els casos dels agressors persistents i les dones en una situació més vulnerable. A més, Marlaska va assegurar ahir que el govern espanyol ja està "ultimant" un protocol que es posarà en marxa les pròximes setmanes i que consistirà en l'activació d'un sistema que permeti avisar les dones que conviuen amb maltractadors reincidents dels antecedents de la seva parella i del risc que suposa per a elles. L'objectiu final és poder fer un seguiment més exhaustiu dels agressors amb diferents mesures.

La iniciativa no és nova. De fet, Marlaska ja va anunciar la intenció d'activar aquest mecanisme el 29 de desembre, després dels últims feminicidis de desembre. Interior no ha volgut passar per alt el fet que algunes de les últimes víctimes mortals per violència masclista van ser assassinades per homes que estan dins el sistema VioGen, el mecanisme policial centralitzat pel ministeri que es dedica al seguiment i la protecció de les dones víctimes d'aquest tipus de violència i els seus fills.

Però tirar endavant aquest nou protocol no serà senzill. Cal que la Fiscalia de Violència Masclista i l'Advocacia de l'Estat estudiïn fins a quin punt el dret a la protecció de les dones preval per sobre de les dades personals dels maltractadors, per evitar qualsevol col·lisió entre drets de la llei actual. Mentrestant, Marlaska va ordenar a les forces de seguretat que intensifiquin les mesures de protecció i que orientin els casos i les valoracions policials a favor de les víctimes.

Més de 730 dones en situació de "risc alt o extrem"

La xifra de casos no dona treva i la situació és, segons el ministeri d'Igualtat, "d'extrema gravetat". Segons les últimes dades d'Interior, VioGén té 74.656 expedients actius, 12 dels quals s'han qualificat de risc extrem i 722 de risc alt. Això fa que aquestes dones tinguin mesures de protecció reforçades.

Per als casos que encara no estan registrats, el govern espanyol recorda que el telèfon 016 atén totes les víctimes de violència masclista les 24 hores del dia en una cinquantena d'idiomes. També es pot demanar ajuda a través del correu electrònic a online@igualdad.gob.es i a través de WhatsApp al telèfon 600 000 016. Si la situació és urgent o d'emergència, també es pot trucar al 112, a la policia o bé recórrer a l'aplicació ALERTCOPS, que envia un senyal d'alerta a la policia amb el punt exacte on es troba la víctima o la situació de risc.

stats