Seguretat

Marlaska frustra la firma de noves competències dels Mossos: serien el nou Seprona i controlarien els aeroports

El ministre ha cancel·lat la reunió de dilluns vinent en què s'havia de rubricar el pacte, que ja estava tancat

2 min
Reunió entre Elena i Marlaska a la seu del ministeri de l'Interior.

BarcelonaNoves competències dels Mossos d'Esquadra que fa molt temps que el Govern demanava havien de ser una realitat dilluns vinent. Després d'un any de negociacions amb el govern espanyol, s'havia de celebrar una reunió a Madrid perquè la policia catalana assumís dues noves competències que, fins ara, eren de la Guàrdia Civil. Es tracta de les tasques de control d'aeroports i ports i d'investigació policial i judicial en els delictes relacionats amb el medi ambient, segons fonts consultades per l'ARA. Estava tot tancat perquè el canvi es materialitzés de forma immediata, però aquest dilluns el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, va trucar al conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, i en una breu conversa li va comunicar la seva decisió de suspendre sense nova data la trobada que ha de servir per rubricar el pacte. El motiu que va esgrimir el ministre socialista: la convocatòria avançada d'eleccions.

L'endemà, la conselleria va rebre una carta del ministre amb la cancel·lació oficial; una decisió que ha generat malestar a l'executiu català. Fonts d'Interior apunten que també hi havia prevista una junta de seguretat amb el govern basc que no es va cancel·lar quan van avançar les seves eleccions autonòmiques. Ara que s'han convocat les catalanes, Marlaska ha decidit cancel·lar les dues reunions. Els acords per canviar les competències eren importants, i ho demostra el fet que la reunió a Madrid l'hauria presidit el cap de l'executiu català, Pere Aragonès. En aquestes trobades normalment només hi participen el conseller i el ministre del ram.

El pacte significaria una pèrdua de pes molt important de la Guàrdia Civil a Catalunya, ja que les tasques als aeroports i ports i relacionades amb el medi ambient són algunes de les poques que la Guàrdia Civil encara té de forma exclusiva al país. Segons fonts consultades per l'ARA, els acords haurien significat que els Mossos passessin a assumir les competències dels agents del Servei de Protecció de la Naturalesa (Seprona) de la Guàrdia Civil. Per tant, els Mossos estaven a punt de començar a investigar delictes contra el medi ambient.

Mossos a les pistes d'aterratge

També estava previst que la policia catalana fos un cos competent als ports i als aeroports de Catalunya, una tasca que no es limitaria a l'espai físic de la infraestructura, sinó que també inclouria el seu espai aeri i marítim. Dit d'una altra manera: ara, en cas d'incident a l'aeroport del Prat, la policia que lidera l'operatiu és o bé la Guàrdia Civil o bé la Policia Nacional. Si aquests acords s'haguessin signat, hauria passat a coordinar-ho un mosso d'esquadra. Directament també hauria permès que els Mossos controlessin les pistes d'aterratge (una tasca que ara no fan) o el trànsit marítim del port (tampoc ho fan).

L'acord també establia l'entrada dels Mossos a diverses bases de dades europees. El mateix conseller Elena ha criticat en declaracions a l'ACN el fet que Marlaska hagi cancel·lat la trobada de forma “unilateral”. Ho ha qualificat de “molt inadequat” i l'ha acusat de respondre a interessos "partidistes". "Utilitzar la seguretat com una arma de partit és molt perillós i contraproduent", ha afirmat. La cessió de competències als Mossos d'Esquadra sovint és un moviment criticat pels sindicats de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil.

stats