Societat 13/03/2024

Marilles lamenta la divisió política davant la conservació de la mar

En un comunicat, l'entitat ha assenyalat que "hauria d'anar més enllà de posicionaments partidistes"

ARA Balears
2 min
Diversos peixos a la mar balear.

PalmaLa Fundació Marilles ha lamentat aquest dimarts, després del debat al Parlament d'una proposició no de llei (PNL) presentada pel PSIB en relació amb la conservació de la mar balear, la divisió política davant aquesta qüestió, i ha considerat que la mar balear "hauria d'anar més enllà de posicionaments partidistes". En un comunicat recollit per Europa Press, l'entitat s'ha pronunciat respecte d'aquesta iniciativa, que, cal recordar, demanava que el Parlament instàs el Govern a complir amb l'objectiu de tenir un 10% de la mar altament protegida (actualment només té aquesta protecció l'1,7% de les aigües interiors i el 0,07 de la mar que envolta l'Arxipèlag) a crear una mesa de feina amb tots els representants per acordar-ho, i que d'aquí a dos anys es tingui un mapa d'on podrien estar aquestes zones d'alta protecció.

Així, la Fundació s'ha mostrat sorpresa i preocupada perquè el PP, que és qui té la capacitat d'actuar en aquesta línia, hagi votat en contra d'aquestes mesures. "Si volem que les Illes siguin un referent en conservació marina, és necessari avançar en l'alta protecció de la mar", han reivindicat, i han lamentat que aquest sigui "un tema sobre el qual el Govern encara no s'ha pronunciat en públic".

Més de 200 empreses i entitats signen el Pacte Blau Balear

Des de Marilles han recordat que més de 200 empreses i entitats, de sensibilitats molt diferents, han signat el Pacte Blau Balear per demanar al Govern que apliqui mesures concretes per garantir una mar "en excel·lent estat de conservació". La primera d'aquestes mesures fa referència a l'alta protecció en un 10% de la superfície de la mar balear: "Ens hauria agradat veure aquesta mateixa unitat a l'esfera política", han detallat.

En aquest sentit, han assenyalat que els únics compromisos sobre els quals el Govern ha mostrat interès són els que fan referència a la millora de la qualitat de les aigües i la gestió sostenible del sector pesquer. "Aplaudim que això sigui així, però la societat no només vol tenir les aigües netes, sinó també plenes de vida", han afegit.

Crítiques a la "manca de compromís" del Govern

D'aquesta manera, la Fundació ha criticat que "des del juliol el govern no ha expressat ni ha fet públic cap compromís en referència a les mesures propostes en el Pacte Blau Balear". "Ni tan sols un calendari o un full de ruta per definir com avançar els anys vinents", han censurat.

D'altra banda, han celebrat que la PNL s'hagi aprovat parcialment i han agraït que diversos grups s'hagin fet ressò de l'acord Mediterrani 30x30, presentat al govern espanyol la setmana passada, que conté moltes propostes del Pacte Blau i que podrien començar a aplicar-se ja a les Balears.

Tot i això, des de Marilles han considerat que el debat d'aquest dimarts era una oportunitat per demostrar que els grups parlamentaris poden unir-se per temes que són transversals i d'especial importància per a aquestes illes, independentment de posicionaments partidistes. Per aquest motiu, han assegurat que continuaran fent feina i presentant propostes per recórrer aquest camí cap a la protecció efectiva de la mar balear.

stats