Societat 14/03/2022

María José Cordero (Absac): "Necessitam formació específica amb altes capacitats intel·lectuals"

Absac organitza un taller de grafit per celebrar el Dia de les altes capacitats

1 min
Alumnes en una escola.

PalmaL'Associació d'Altes Capacitats de Mallorca (Absac) reclama la manca de formació amb altes capacitats als centres educatius de les Illes. "Necessitam formació específica. La xifra d'orientadors que recomana Europa és d'un per a cada 250 alumnes, i a les Illes no n'hi ha ni per a cada 2.000. Fan falta molts de recursos humans, tant d'orientadors com de docents", critica la portaveu d'Absac, María José Cordero.

A les Balears, aquest protocol d'identificació d'altes capacitat existeix des de l'any 2015, el poden aplicar totes les escoles, però no és d'obligatori compliment. "Això fa que els orientadors sense formació no tinguin la mirada posada en les altres capacitats; per tant, els resulta difícil decidir fer la prova a un alumne. Per això se n'han identificats tan pocs", comenta Cordero.

Segons un estudi de 2019 fet pel Ministeri d'Educació, un 67% dels identificats són nins en edat primerenca i el 33% són nines. Aquest fet "demostra que estam en una societat condicionada pel gènere i molt en forma de la igualtat en educació relacionada amb l'alta capacitat", comenta Cordero. "Aplicar el protocol no només permet detectar les altes capacitats, sinó que també és una eina de coeducació i detecció de les nines que, d'una altra manera, passen desaparegudes patint doble discriminació", afegeix.

Dia de les altes capacitat

Absac Mallorca ha organitzat aquest diumenge un acte per celebrar el Dia de les altes capacitats intel·lectuals, que serà aquest dilluns. L'esdeveniment principal s'ha dut a terme aquest diumenge amb tallers creatius de grafit, en el qual han participat persones amb altes capacitats de totes les edats.

stats