Societat 02/01/2019

Mar Blava adverteix que es mantenen 7 sol·licituds de prospeccions

Totes aquestes peticions se solapen amb el Corredor de Migració de Cetacis

Ara Balears
2 min
Imatge d'arxiu d'una plataforma petroliera.

PalmaAliança Mar Blava ha advertit aquest dimarts que encara queden en tramitació sis sol·licituds de permisos d'investigació d'hidrocarburs en el golf del Lleó i una altra més davant les costes de Tarragona, si bé al llarg del 2018 es varen arxivar sis sol·licituds.

L'entitat ha fet un balanç de la situació de protecció de la Mediterrània el 2018, any en què es va declarar el Corredor de Migració de Cetacis Àrea Marina Protegida i es varen arxivar de manera definitiva sis sol·licituds de permisos d'investigació d'hidrocarburs en el golf de Lleó, perquè la superfície d'actuació prevista se solapava amb el Corredor.

Entre les fites de l'any, Mar Blava ha destacat també que registrà 47.759 al·legacions ciutadanes en contra del projecte MedSalt-2 de prospeccions amb canons d'aire comprimit. A més, el Ministeri d'Assumptes Exteriors es va declarar no competent per autoritzar aquest projecte i va remetre les actuacions al Ministeri de Ciència, fet que retarda la tramitació de l'expedient.

Entre els "fets negatius" per a la conservació del 2018, Mar Blava ha criticat la reactivació del projecte MedSalt-2 i la decisió del Ministeri per a la Transició Ecològica (Miteco) de prorrogar l'explotació d'hidrocarburs a la plataforma petroliera Casablanca, davant les costes de Tarragona, durant 10 anys més.

L'entitat ha assenyalat que encara queden sis sol·licituds més de permisos d'investigació hidrocarburs en el golf de Lleó de la filial espanyola de Cairn Energy, així com una altra davant les costes de Tarragona, sol·licitada per Repsol i tres companyies més. Tots se solapen amb el Corredor de Migració de Cetacis.

Per al 2019, queda pendent la proposició de llei sobre la protecció de la Mediterrània sota jurisdicció espanyola dels danys que poguessin produir l'exploració, la investigació i l'explotació d'hidrocarburs i altres substàncies minerals. Aquesta proposició va ser aprovada pel Parlament balear i es va enviar al Congrés per tramitar-la.

stats