SOCIETAT
Societat 13/11/2020

La manca d’alternatives d’oci satura la Serra

Les restriccions per evitar contagis de covid incrementen l’afluència de gent que va a la muntanya, cosa que genera un caos circulatori els caps de setmana

Kike Oñate
3 min
La manca d’alternatives d’oci satura la Serra

PalmaLes restriccions per contenir contagis de coronavirus a Mallorca han minvat les alternatives d’oci. Això fa que molta més gent visiti la serra de Tramuntana els caps de setmana, de manera que se saturen alguns punts concrets. Els cotxes s’acumulen en zones com els accessos per pujar al castell d’Alaró, els embassaments i el monestir de Lluc, a Escorca, i el llogaret de Biniaraix de Sóller, segons confirmen els batles dels municipis afectats. Els tres ajuntaments ja han avançat que prendran mesures per evitar el caos circulatori -i d’aparcament. Es plantegen contractar seguretat privada per suplir la manca de policies locals. La Prefectura Provincial de Trànsit a les Balears, a més, va anunciar divendres que incrementarà els controls a les carreteres afectades i que multarà els conductors que aparquin malament.

L’únic oci “més o menys segur” de què es pot gaudir en plena pandèmia són els passejos a la natura, explica el director general d’Espais Naturals i Biodiversitat de la Conselleria de Medi Ambient, Llorenç Mas. Considera que la manca d’alternatives d’oci, el tancament de les àrees recreatives a la Serra per evitar contagis i el bon temps afavoreixen que la gent surti a caminar. Això, admet, genera problemes en els accessos, però assegura que no passa el mateix dins els espais naturals. De fet, manté que fins ara no hi han detectat cap augment d’actituds incíviques, com ara abandonament de fems, malgrat l’augment de persones que caminen per la Serra. “La gent és respectuosa, però cal extremar la precaució”, afirma Mas, i recorda que als espais naturals cal dur-hi els cans fermats. També diu que s’han de deixar les tanques dels camins com es troben.

Altres rutes populars i properes a Palma, com ara el camí de l’Arxiduc (Valldemossa) i l’ermita de Maristel·la (Esporles), també han patit aglomeracion les darreres setmanes, segons apunta el guia cultural, promotor de la iniciativa Fita a Fita i col·laborador de l’ARA Balears, Joan Carles Palos. Com a solució per evitar aquests problemes proposa informar-se bé d’altres rutes que no siguin tan conegudes, com les que publica cada dissabte en aquest setmanari i que pots consultar aquí. “D’espai n’hi ha per a tothom, i també es pot anar a la serra de Llevant, les marines de Migjorn i el Ponent de l’illa”, comenta Palos.

Dificultats per vigilar el trànsit

El batle d’Alaró, Llorenç Perelló, reconeix que històricament a la tardor sempre hi ha hagut més trànsit al camí que puja al castell, però diu que mai no havia quedat col·lapsat com enguany. “La carretera no pot assumir un volum de 500 cotxes”, diu. Apunta, a més, que la ruta que arriba fins a la possessió de Solleric també atreu vehicles. L’Ajuntament disposa de set policies locals, malgrat que hauria de tenir-ne 12 d’acord amb la població resident al municipi. Com que només poden tenir un agent fent feina el cap de setmana, Perelló comenta que contractaran un vigilant privat per controlar el trànsit de la zona. A més, tindran el suport d’un dispositiu de Protecció Civil. No és l’únic consistori amb manca de policies locals, perquè l’Ajuntament d’Inca s’ha vist obligat a contractar seguretat privada, i d’altres com Banyalbufar, Estellencs i Costitx no tenen ni un sol agent.

El primer tinent de batle i regidor de Governació de l’Ajuntament de Sóller, Carlos Darder, explica que la saturació al municipi és sobretot al camí de Cas Patró Lau, de titularitat compartida amb Fornalutx. “Aparquen molt malament i a vegades no es pot ni passar”, lamenta, i afegeix que la grua no hi cap i que els sancionats no tornen al cotxe fins que acaben l’excursió. La intenció de Darder és fer una reunió per acordar que el camí només tingui un sentit de direcció i reforçar la presència policial els caps de setmana.

El batle d’Escorca, Antoni Solivellas, també ha observat que enguany hi ha hagut més visitants al municipi a causa de les restriccions contra el covid-19, especialment si fa bon temps. L’aparcament de Lluc se sol omplir els caps de setmana, però afirma que dins el recinte del monestir no es veuen aglomeracions. Molts conductors també aparquen el cotxe a la urbanització del Guix i l’Ajuntament preveu fer “alguna actuació” per ordenar el trànsit, que perjudica els residents. Els aparcaments del refugi de Son Amer i la zona dels embassaments de Cúber i el Gorg Blau també pateixen saturació els caps de setmana.

Malgrat que Escorca no està obligat a tenir Policia Local perquè té pocs habitants, l’Ajuntament fa anys que en té perquè cada any reben un milió de visitants, segons el batle. Disposen de tres agents, però l’extensió del municipi i l’orografia dificulten les actuacions. “Hi ha dies que només tenim un policia a la Calobra o a Lluc”, afegeix Solivellas, i reclama més vigilància al municipi i major consens entre les administracions implicades.

stats